Lördag 19 juni 2021

Västerbottens Mellanbygd

Bagare Herman tycker om att vara mitt i smeten

Herman Dahlgren är fjärde generationens bagare och driver tillsammans med sin mor det anrika bageriet Dahlgrens i Vebomark.
– Det är en tuff bransch jag jobbar i, och visst finns det stunder jag tänker på att arbeta med någonting helt annat än att baka bröd, säger Herman Dahlberg. Men än så länge känner han inte sig likt bagaren som smet...

Vebomark · Published dec 22, 2018 at 12:15

På utsidan av huset syns det inga större reklamskyltar som visar att det finns ett anrikt bageri innanför väggarna.

Det är först när man öppnar dörren du förstår att du är på ett bageri.

De ljuvliga dofterna av nybakat bröd tränger in genom näsborrarna. Saliven i munnen vaknar till liv och magen skriker direkt att den vill ha alla godsakerna som bakats.

Undertecknad möts av ett glatt leende som hälsar mig välkommen. Det är Herman Dahlgren. Fjärde generationens bagare, som står vid bakbordet och gör hallongrottor.

– Vi gör världens godaste hallongrottor, hävdar Herman och sätter på sylten.

Leendet smalnar en aning när vi samtalar om hur bageribranschen mår i dag.

– Bake off håller på att döda de traditionella bagerierna. Butikerna som använder sig av bake off kan pressa priserna med sina billiga varor och ingredienser. Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med de stora brödföretagen och bake off. Vi på Dahlgrens är ett klassiskt bageri där vi gör allt för hand och använder oss av kvalitet på ingredienserna, menar Herman och sätter in en plåt hallongrottor i ugnen.

– Det är många bagerier som bakar från grunden som blivit tvungna att lägga ned. Jag vet inte hur länge vi kan hålla på med verksamheten, men visst går mina tankar på att göra någonting annat än att baka bröd.

Sedan 2002 har Herman Dahlgren jobbat som bagare på heltid. Han tog över bageriverksamheten av sin far som avled 2008. Herman är utbildad förskolelärare men tror inte han vill jobba som lärare i framtiden.

– Jag har funderat på att göra någonting annat i mitt yrkesliv. Det går inte att baka hela livet. Det är svårt att förutse hur bageribranschen fungerar om 5 år. Det är så hård konkurrens i bageribranschen, men byter jag yrke vill jag helst jobba med människor, påpekar Herman.

Även om Hermans tankar kretsar ibland på annnat yrke, så trivs han mycket bra med att vara bagare. Han bor enbart 50 meter från sin arbetsplats och har inga problem med att skilja på privatlivet och arbetet, men sömnen kan vara ett bekymmer.

– Mina arbetstider fungerar så förutsatt att jag kan sova bra. Men det är lätt hänt att sömnen kan bli ryckig. Jag har lätt för att somna, men har svårt att somna på beställning. Men jag förstår att mina arbetstider inte är bra för min hälsa, säger Herman.

Hermans arbetsdag börjar klockan 01.30, och är det en ”vanlig” dag går han hem runt 11-tiden. Han försöker hela tiden att ligga steget före med att förbereda degar och fryser in för att dagen efter ta fram och grädda. Allt för att brödet ska vara så färskt som möjligt.

Vissa arbetsdagar kör bageriet ut bröd till butikerna i Lövånger, Skellefteå, Bureå, Ånäset och Sävar. Då har Herman hjälp av sina vänner. Under övrig tid har han en kollega som han jobbar tillsammans med på bageriet.

– Just nu är det mycket saffranssemlor vi gör fram till nyår. Sedan blir det vanliga semlor. Lussekatter blir det också mycket av, förutom allt annat bröd och fikabröd vi bakar, säger Herman.

Förutom julen, så är semmelperioden och morsdag de mest jobbintensivaste perioderna för Herman.

Dahlgrens bageri gör sina bakverk efter egna recept, och Herman kan de flesta i huvudet.

– Visst är recepten hemliga, men de är inte svåra. Knepet är att jäsa och grädda på rätt sätt samt att det är bra ingredienser

Har du någon gång känt att du skulle vilja vara bagaren som smet?

– Jag har känt ganska stor press på att fortsätta bageritraditionen inom släkten. Jag är ju fjärde generationen och är en ansvarstagande person. Har känt mycket press på att fortsätta. Men i slutändan måste jag tänka på mig själv. Jag vill prova på någonting annat så småningom, menar Herman.

Om du var en del av ett bageri – vilken del skulle det då vara?

– Ventilationen så man får njuta av alla lukter. Känna av bageriets alla dofter, skrattar Herman.

Dahlgrens pepparkakor

 • Dahlgrens goda pepparkakor!
  Kör ihop 500 gram Socker och 300 gram Smör/Margarin så det blir blandat.
 • Tillsätt: 1.5dl vispgrädde (vispad)
 • 2.5dl ljus Sirap,
 • 5tsk Bikarbonat
 • 5tsk Ingefära malen
 • 5tsk Kanel malen
 • 2.5tsk Nejlikor malda
 • 1 kaffemått citronarom (lemoncurd går bra)
 • 850g Vetemjöl
 • Arbeta ihop degen till den är väl blandad. Kavla ut till 2 milimeters tjocklek.
  Grädda i 220 grader till de fått lite färg (7-11 minuter).
  Lycka till!
   

Detta är Herman

 • Namn: Herman Dahlgren.
 • Ålder: 42 år.
 • Vilka tre saker har du alltid i ditt kylskåp: ”Mjölk, svartvinbärssaft och lök.”
 • Favoritbröd: Plommonbröd och tekakor.
 • Bakar du din egen födelsedagstårta: ”Antingen bakar jag den själv, eller så gör mamma det.”
 • Den vanligaste tårtan du bakar till kunderna: ”Prinsesstårta. Sedan är det smörgåstårtor.”
 • Går du på kafé och fikar: ”Väldigt sällan. Åker hellre ut i skogen och grillar.”
 • Vad är tid för dig: ”Planering och möjligheter.”
 • En sak du inte kan vara utan: ”Musik. Lyssnar mycket på musik.”
 • Är du morgonpigg: ”Ja det är jag – med en trött blick.”
 • Har du bränt dig någon gång: ”Har inte bränt mig så jag behöver uppsöka läkare. Bränt mig mentalt gjorde jag för något år sedan. Då var jag nära att gå in i väggen.”
 • Vad vill du absolut inte jobba med: ”Pappersarbete!.”
 • Om du är ledig en dag – vad gör du då: ”Gör mycket som faller mig in. Engagerar mig i många saker. Just nu arbetar jag för en kanotled från Vebomark till Gumbodahamn.”
 • Vilken/var är din favoritplats: ”Vid havet eller bakom fiskespöet.”
 • Har du någon förebild inom bageribranschen: ”Min pappa.”
 • Favorithobby: ”Jag fotograferar väldigt mycket privat. Fotar för DN och rockfoto.nu. Konserter och festivaler fotograferar jag också. Det blir cirka 100 stycken per år. Jag har varit till USA och fotograferade ett skoterarrangemang. Då bröt jag benet. Har haft problem med benet från och till efteråt.”
 • Andra intressen: ”Friluftsliv och naturen. Film och musik.”
Fler nyheter för Lövånger och mellanbygden

Lammgård lägger i grön växel

LÖVSELE Det är dags för generationsväxling i "grönsaksfabriken". Nu tar lammproducenterna Regina och Oskar Berg på Bergsåkersgården över Kräkångers Ekogårds grönsaksodling.

Med finkul(l)tur på väggen

LÖVSELE När Sara Kulturhus öppnar i höst är det med ett värmande inslag från Lövsele. Ett draperi är vävt av ull från Bergsåkersgårdens får.
Mellanbygden rekommenderar

Nicke ny BIF-ordförande

BUREÅ Han hade provat nästan alla roller i föreningen. Därför tog sig Nicke Johansson an uppgiften som ordförande i Bureå när han fick förfrågan.

Föräldrar blir nu ”konsulter”

LÖVSELE De fortsätter dela med sig av sin erfarenhet, men får även mer tid till annat. Margaretha och Stefan Olofsson, Kräkångers Ekogård, blir nu ”pensionärskonsulter”.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport