Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

BILDSPEL: "Fingranen" på plats i Lövånger

”Fulgranen” kommer inte att göra comeback nu när Lövångers officiella julgran har satts på plats.
– Nej i år blir det en fingran som Lövångersborna ska få njuta av, säger Johnny Karlsson, Lövångerbygdens utveckling.

Lövånger · Published nov 30, 2018 at 06:15

Det var julen 2016 som dåvarande julgran blev berömd över hela Sverige som ”fulgranen” och hamnade såväl i riks- som internationell media.

Lövånger sattes ut rejält på kartan och de flesta Lövångersbor tog uppståndelsen med glimten i ögat.

Snacket gick om att göra konceptet med en ”fulgran”till årligen återkommande, men så blev det inte.

– Jo nog blev det allt ett hett samtalsämne om fulgranen, men vi satsade vidare med att ha en fin gran. Så blir det även i år, säger Johnny Karlsson, Lövångerbygdens utveckling.

Andreas Johansson vid Skellefteå kommun, hittade årets gran när han var ute och skogsröjde på kommunal mark utanför Lövånger.

Det var Urban Rönnlund som med traktor såg till att granen forslades med stor försiktighet till det hål granen ska sitta i fram till tjugondedag Knut.

Antti Kokko, virkesuppköpare på Martinsons, snyggade till och tog bort kvistar på nedre delen av stammen så den passade in i hålet.

Hålet är 34 centimeter brett, och själva granens stam är på 24 centimeter. med rejäla kilar runt stammen. Det ska hindra granen från att ramla omkull.

– Vi är mycket glada för att folk hjälper oss med julgranen med maskiner och allt. Sedan vi, (Lövångersbygdens utveckling), tog över ansvaret efter kommunen med att ordna och sätta upp julgranen, är det flera ideella krafter som ser till att vi har en julgran i Lövånger, menar Johnny.

Lövångerbygdens utveckling får ett bidrag på 10 000 kronor av Skellefteå kommun, för att de tar på sig arbetet med att ta fram och sätta upp en offentlig julgran i Lövånger. 5 000 kronor när granen är uppsatt, och 5 000 kronor när granen är bortstädad.

Kommunen kräver fotobevis innan pengarna betalas ut.

Tjugondedag Knut så dansas julen ut, så även i Lövånger.

Då kommer det att bli dans runt granen, och i samband med detta även en del barnaktiviteter som Lövångers församling i samarbete med Lövångerbygdens utveckling arrangerar.

Julgran

  • En julgran är ett dekorerat barrträd, oftast gran eller ädelgran, eller ett konstgjort träd med liknande utseende, som förknippas med firande av jul.
  • Den dekorerade granen kan förekomma såväl utomhus som inomhus. Dagens julgran har sitt ursprung i 1400- och 1500-talens Tyskland därprotestanter tog in dekorerade träd i hemmen.
  • Inom den västliga kristna traditionen är det vanligt att granen ska resas och kläs på första advent.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...