Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

BILDSPEL: Gammalt blir nytt i besökarnas ögon

Sockenmuseet är ett hembygdsmuseum med samlingar som visar hur man bodde och försörjde sig i Lövångerbygden vid förra sekelskiftet.– Ett populärt besöksmål, säger Casper Hedlund, sommarjobbare vid muséet.

Lövånger · Published jul 29, 2018 at 09:15

En titt in i Sockenmuséet i Lövånger är en titt in i den tid vi har bakom oss.

Här finns en mängd väl bevarade saker som på ett eller annat sätt kommit från människor från Lövångersbygden.

Att vandra bland verktyg, kläder, bruksföremål, "vardagsrum och kök, får verkligen vem som helst att stanna upp en stund och fundera på hur bra vi egentligen har det i dag.

Sockenmuséet i Lövånger är ett pupulärt besöksmål under sommaren.

– Främst är det turister, släktingar till Lövångerbor och de som har sina sommarstugor i trakten som besöker muséet, säger Casper Hedlund, en av sommarjobbarna.

Nytt för i år på muséet är utställningen om familjen Lindahl, som heter "Bröder och skaparkraft” – en utställning med alster/foton av bröderna Kalle, Birger och Bror Lindahl.

Sockenmuséet ligger i kyrkstugsområdet och bara några meter från Storstugan och ett café.

– Det bidrar också till att det är folk som upptäcker Sockenmuséet. Mest folk kommer det när det är fint väder. Då står även museetdörrarna öppna. Kanske det är därför vi har fler besökare när det är vackert väder än när det regnar, fundrar Casper.

Det är Hembygdsföreningen som driver Sockenmuséet, som är inrymd i en gammal Västerbottensgård, mitt emot Lövånger kyrkstads reception.

Besökarna kommer in till mellanvåningen som anknyter till en sekelskiftesmiljö (1800-1900-talet), med rumsindelning som var typisk i dessa gårdar: sal, kammare och stort kök.

I den övre våningen visas en skolsal, inredd som den kunde se ut i början av 1900-talet. På samma plan presenteras även information om de tolv mejerier som en gång fanns i bygden. Dokument och utrustning illustreras av fotografier. Skomakarens, garvarens, urmakarens och fotografens hantverk belyses också med både verktyg och bilder.

I källarvåningen finns en modell av en smedja och ett rum med textiler, äldre kläder både för barn och vuxna. Ett par dockor är klädda i Lövångersdräkten, vilken är den äldsta sockendräkten, som hittats i Västerbotten.

En av höjdpunkterna, i alla fall för den som gillar gamla bilar, är att se den unika tyska bilen Adler från 1913, som står inmurad i källaren. Enligt historien var det en "officersbil" från Tyskland som några personer från Lövånger köpte 1922 i Stockholm, och körde hem med. (Se faktarutan).

Mellanbygden träffar ett engelskt par som precis besökt Sockenmuséet.

– Ett mycket fint museeum. Det var intressant att se hur personer levde i Sverige och Lövånger för över 100 år sedan. Inte helt olikt som de levde i England, säger Margret och George, ett par från England som med stor entusiasm besökt museet.

– Utställningen om smedjan berörde mig lite extra. Min farfar hade smedja utanför London. Det var alltid roligt att besöka min farfar. Han gjorde så många olika saker i sin smedja. Allt från bruksföremål till husgeråd. Vissa av verktygen som hängde på väggen har jag själv använt som liten kille när farfar lät mig ”smida” i hans smedja, säger George.

– Sedan var det en trevlig upplevelse att se den gamla bilen. En sådan raritet ser man inte varje dag, säger George och skrattar.

Sockenmuséet – själva huset

 • Denna ”Västerbottensgård” från 1700-talet är flyttat från byn Böle, på andra sidan Gärdefjärden.
 • Huset är en typisk mangårdsbyggnad i Västerbotten. Det är en lite större variant av parstuga, en 10-knutsstuga.
 • Parstugan kunde varieras i omfång, beroende på bondens förmögenhet och villkor och den vanligaste är 8-knutsstugan.
 • Huset stod på en sockel av sten med trossbotten, en så kallad torpargrund och taket var belagt med näver och senare spån.
 • Bottenvåningens sal, kammare och kök var boendemiljön vid sekelskiftet. De schablonmålade väggarna i trapphuset är utförda med mönster efter en stock, som hittats på den gamla vinden.
 • En oljemålning i museet visar gården på den ursprungliga platsen, då endast bottenvåningen var inredd.

Adler från 1913

 • En över 100 år gammal tysk bil av märket Adler finns inmurad i Sockenmuséets källare. Bilen var en ”officersbil” som användes i Tyskland under det första världskriget.
 • År 1922 åkte tre unga män från Lövånger till Stockholm för att titta på bilar. De kom hem med bl.a. denna Adler, som under fem år används som taxi mellan Lövånger och Skellefteå. Den ställdes sedan in i en lada.
 • 1927 avregistrerades Adlern och stod sedan nedmonterad i en gammal ladugård.
 • I början av 1960-talet köpte Uno Öhman bilen och efter 15 års arbete med renovering, blev den körklar.
 • Den 30 oktober 1989 kördes Adlern i sin sista resa mot sin nuvarande vila. Efter ägarens donation som föreskrev att bilen aldrig fick köras är den numera inmurad i ett garage i direkt anslutning till muséet.