Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Blomaffär tar över uthyrning av stugor i Lövånger

Lövångers blommor i Lövånger kommer att bli navet i Lövånger kyrkstads uthyrning av stugor. De kommer att ta hand om bokningar och in- och utcheckningar.
– Det kommer att bli en mycket bra lösning av uthyrningsverksamheten efter Lövånger kyrkstads konkurs, säger Gudmund Fahlén, ordförande i Lövångers Hembygdsförening.

Lövånger · Published nov 5, 2018 at 15:10

I spåren efter Lövånger kyrkstads konkurs lever stuguthyrningen i allra högsta grad.

– Ja det är mycket att göra just nu. Många praktiska saker som ska falla på plats, men allt känns bra, säger Gudmund Fahlén ordförande i Lövångers Hembygdsförening.

Själva uthyrningsverksamheten har inte dragits med i Lövånger kyrkstads konkurs. Uthyrningen fortsätter som vanligt, det är bakom kulisserna flera saker händer.

– Ingen kommer att märka av något avbrott i uthyrningen av stugor. All bokning sker fortfarande via hemsidan och telefon. Den stora skillnaden är att det är hembygdsföreningen som via konkursboet fått ta över både hemsida, bokningssystem, kassasystem och telefonnummer, säger Gudmund.

Det är flera ideella krafter som står bakom uthyrningen av kyrkstugorna. Det håller på att sättas ihop olika grupper som ska ha olika ansvarsområden. Det ska även installeras bredband, först i de fem stugor som ska hyras ut nu i vinter. Sedan kommer de andra stugorna också att få wifi.

En budget finns också klar.

– Det gäller att hitta en ekonomisk nivå så det inte händer något tråkigt. Vi ska inte dra på oss några extra kostnader. Vi har en hyfsad kassa i föreningen så vi ska klara det här. Men det är vintermånaderna som är tunga.

– Men jag tror på att det ska fungera. Jag är positiv till det här nya konceptet, säger Göran Ceder, kassör i Lövångers Hembygdsförening.

Hembygdsföreningen har i dagarna fått in 35.000 kronor i sponsring. Det är AC-Media, Emeco och Lövvind som bidragit.

– Det känns bra att få in en del pengar direkt från start. Vi ser gärna att fler personer eller företag är med och sponsrar oss, säger Gudmund.

Länsstyrelsen ska i två omgångar dela ut 800.000 kronor till att renovera alla kyrkstugor utvändigt. Den invändiga inredningen får föreningen själv stå för.

Lövångers Hembygdsförening har gjort klart med Lövångers blommor om att de ska ta hand om in- och utcheckning, bokning och frukost till de som hyr stugorna. Det ska sättas upp fem stycken så kallade "nyckelgömmor" för nyckeluthyrningen vid blomsteraffärens entré.

– Det här känns mycket bra. Det är en naturlig lösning. Vi ligger nära kyrkstaden och lättillgängligt intill den övriga samhällsservicen. Jag värnar om Lövånger och det här blir en bra lösning för alla, säger Anitha Lundkvist, Lövångers blommor.

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...