Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Brytningar årets tema i Cykeltrim

Det börjar bli dags för årets Cykeltrim i Hökmarksbygden. 2019 firas det 10-årsjubileum för upplägget med lokalhistoriska teman i kontrollerna och årets teman är brytningar, vilket innefattar både gamla gruvor och kommande järnvägar.

HÖKMARK · Published jun 9, 2019 at 12:15

Cykeltrim är en del av det anrika konceptet Naturpasset, men starten med tematiskt lokalhistoriska kontroller år 2009 är lite av en lokal specialitet.

Årets två stora teman har ”brytningar” som gemensamma nämnare. Det första handlar om drömmen om lokal gruvbrytning bakom husknuten. På 1920-talet hade man hittat guld i Boliden och plötsligt tyckte sig gemene man se något som glimmade i varje berg.

Den som hittade en lovande fyndighet kunde ansöka om ett utmål. Om bergmästaren beviljade utmålet hade den ansökande ett år på sig att påbörja arbetet och tre år på sig att presentera fynd som kunde motivera brytning. Det såldes även andelsbevis i byarna.

I årets Cykeltrim besöker man fyra gruvhål, där drömmen om malmfyndigheter levde: två på Hökmarksberget, ett i Vebomark och ett i Vallen. Men Lövångerbygden blev inget nytt Klondike.

– Nej, så vitt jag vet fick man aldrig ut några pengar av det. ”Gruvskojare” blev en vanlig term då, även fast de flesta som sökte utmål säkert menade väl, säger Jan-Erik Pettersson, som är en av arrangörerna.

Den andra versionen av temat ”brytningar” är platser där Norrbotniabanan planeras skära vägarna i bygden. Så småningom ska det brytas mark även här. Det tredje temat är iögonfallande naturföreteelser.

Cykeltrimsäsongen pågår mellan 17 juni och 1 september och startpaket köps på OKQ8 Lövånger eller av byarnas representanter.

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Kyrkstad hoppas på ”hemester”

LÖVÅNGER Förra sommaren var uthyrningen av stugorna i Lövångers kyrkstad fullbokad vissa tider. I år är läget helt annorlunda. Nu hoppas ägarna på en bättre senare del av...