Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Brytningar årets tema i Cykeltrim

Det börjar bli dags för årets Cykeltrim i Hökmarksbygden. 2019 firas det 10-årsjubileum för upplägget med lokalhistoriska teman i kontrollerna och årets teman är brytningar, vilket innefattar både gamla gruvor och kommande järnvägar.

HÖKMARK · Published jun 9, 2019 at 12:15

Cykeltrim är en del av det anrika konceptet Naturpasset, men starten med tematiskt lokalhistoriska kontroller år 2009 är lite av en lokal specialitet.

Årets två stora teman har ”brytningar” som gemensamma nämnare. Det första handlar om drömmen om lokal gruvbrytning bakom husknuten. På 1920-talet hade man hittat guld i Boliden och plötsligt tyckte sig gemene man se något som glimmade i varje berg.

Den som hittade en lovande fyndighet kunde ansöka om ett utmål. Om bergmästaren beviljade utmålet hade den ansökande ett år på sig att påbörja arbetet och tre år på sig att presentera fynd som kunde motivera brytning. Det såldes även andelsbevis i byarna.

I årets Cykeltrim besöker man fyra gruvhål, där drömmen om malmfyndigheter levde: två på Hökmarksberget, ett i Vebomark och ett i Vallen. Men Lövångerbygden blev inget nytt Klondike.

– Nej, så vitt jag vet fick man aldrig ut några pengar av det. ”Gruvskojare” blev en vanlig term då, även fast de flesta som sökte utmål säkert menade väl, säger Jan-Erik Pettersson, som är en av arrangörerna.

Den andra versionen av temat ”brytningar” är platser där Norrbotniabanan planeras skära vägarna i bygden. Så småningom ska det brytas mark även här. Det tredje temat är iögonfallande naturföreteelser.

Cykeltrimsäsongen pågår mellan 17 juni och 1 september och startpaket köps på OKQ8 Lövånger eller av byarnas representanter.

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...