Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Cyklingen håller hans leder i gång

Läkaren Tohr Nilsson betonar träningens betydelse för att motverka smärta, stress och inflammationer i kroppen. Erling Wikström har i snart tjugo år hanterat sin reumatism genom att cykla två mil om dagen. På så sätt hålls hans leder i gång mot alla odds.

LÖVÅNGER · Published jan 12, 2020 at 06:15

Lövångerbon Tohr Nilssons läkargärning har varit inriktad mot arbetsmedicin och genom åren har han sett belastningsrelaterad smärta flytta sig från rygg till nacke och skuldror och sedan vidare till händer och handleder.

I takt med att arbetena förflyttats från skogen och hemmanet till allt mer stillasittande kontorsarbeten framför en dator har behovet av träning och motion ökat.

– När du tränar och får god kondition, då tränar du det system som lär dig att bromsa stressen. Stresspåslaget är också kopplat till hur man sover och den som känner smärta kan ofta inte sova, säger Tohr Nilsson.

Träning utsöndrar smärtstillande hormoner. Det är en orsak till varför det är viktigt att avsätta tid till träning.

– Ett rätt doserat muskelarbete gör att inflammationer i musklerna blir mindre och återkommande kraftig motion kan även bekämpa depressiva känslor, betonar Tohr Nilsson.

En som i snart 20 års tid har prioriterat träningen, i form av cykling, är Erling Wikström i Lövånger.

Det var kring millennieskiftet som Erling började känna av ledbesvär. Det började i högerarmen och snart kunde han inte sköta sitt jobb som greenkeeper på golfbanan i Robertsfors. Han sa upp sig och blev sjukpensionär.

– Det var det svåraste jag har gjort. Det var som att jag hade misslyckats på något vis, säger Erling Wikström, som snart blev en stammis på reumatologen och träffade en bra läkare.

En vardag med mycket behandlingar och tabletter tog vid, men någon gång kring 2002-2003 inträffade en viktig händelse. Sven Karsikko skulle iväg och köpa en cykel och tyckte att Erling borde hänga på.

Det föll så väl ut att Erling köpte en egen cykel, som nu, enligt egna beräkningar, har rullat snart 15 000 mil med Erling bakom styret.

– Jag får tacka Sven för att han tände gnistan och sedan har jag ju det humöret att jag inte ger mig, säger Erling Wikström.

Han har haft några olika sträckor genom åren, men just nu cyklar han mellan Lövånger och Kallviken en eller två gånger dagligen. Han startar vanligen 05:30 och det får vara ned till minus 20 grader utan att han stoppas.

– Det stärker psyket att cykla tidigt på morgonen och när fåglarna spelar om våren är det fantastiskt.

Det kan komma en dag när åldern tar ut sin rätt, men än så länge håller Erling huvudet högt och ekrarna sträckta.

– Så länge jag har balansen på cykeln låter jag inte åldern stoppa mig. Folk måste förstå att man måste kämpa. Sitter du inne när du är sjuk blir du bara sjukare, betonar Erling Wikström.

Tohr Nilsson imponeras av Erlings målmedvetna cyklande.

– Erlings motion handlar nog om att han bromsat upp en sjukdomsprocess som annars skulle gå mycket fortare eller leda till tidigare invaliditet.

Cykeln är också ett bra verktyg för en balanserad träning.

– Det är en skonsam form för ett tungt muskelarbete. Det är symmetriskt och avlastar kroppstyngden och med full dämpning får man även bort stötar och slag, framhåller Tohr Nilsson.

Stefan Engstrand, överläkare och specialist inom reumatologi, har varit Erlings läkare under lång tid och imponerats över Erlings målmedvetenhet.

– Det är fantastiskt. Trots svår sjukdom kämpar han på och cyklingen har nog bidragit till att bibehålla den funktionsnivån han har. Utan träningen hade han varit i mycket sämre skick.

Cyklingen har två klara fördelar.

– Den hjälper inte mot sjukdomen, men starka och välfungerande muskler kan motverka en del av försämringen i funktionsnivån hos reumatiker. Motion motverkar aktivt riskökningen för hjärt- och kärlsjuklighet, som är vanligt hos reumatiker, säger Engstrand.

Jag har ju det humöret att jag inte ger mig

Starka RIK-förvärv

ROBERTSFORS Med en halverad säsong får poängen inte dröja alltför länge. Robertsfors IK har på kort tid presenterat tre nyförvärv inför den viktiga hösten. En fin försmak kom...

Färre vill till Sverige

LÄNET Effekten av coronapandemin har satt tydliga spår i Migrationsverkets verksamhet. I flera av myndighetens ärendekategorier har det skett nästan en halvering av antalet nya...

Räkfrossa med anpassat avstånd

MUNKVIKEN Med sitt vackra läge och stora utbud av aktiviteter är Munkvikens lägergård ett populärt besöksmål för både gammal och ung. Och med synnerligen noggrann...
Sport