Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

De klarade sommartorkan bra

Sommarens långvariga värme slog ut många lantbrukares skördar, men för lammproducenterna, Regina Olofsson och Oskar Rönngren vid Bergsåkersgården i Lövsele har det gått med ett nödrop bra.
– Vi kom undan med blotta förskräckelsen, säger Oskar Rönngren.

Lövsele · Published okt 8, 2018 at 12:00

Våren var ovanligt tidig vilket ledde till att vårbruket sattes igång tidigt. Värmen kom och steg, men ingen nederbörd kom.

– Första skörden var jättelåg, en tredjedel än vad det normalt brukar vara. Första skörden är den viktigaste. Återväxten kom igång sent efter en mycket torr juli. Lite regn i augusti gjorde att tredje skörden blev bra. Men vi blev tvugna att köpa lite foderbalar av en granne, säger Oskar.

Det var inte enbart skördarna som oroade paret Regina och Oskar.

–Vi var oroliga över att vattnet i brunnarna skulle sina. Lammen dricker mycket vatten och min mor har grönsaksodling som även den behöver vatten. Men vi har flera brunnar på gården, så det gick bra till slut, menar Regina.

Konsumenterna har varit medvetna om den kärva sommaren, och det är flera som ringt Regina och Oskar och erbjudit hjälp och frågat hur det går.

– Det är så roligt att folk bryr sig och handlar lokalt. Vi känner ett lugn nu och har en plan på hur vi ska klara vintern, säger Regina.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...