Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

De klarade sommartorkan bra

Sommarens långvariga värme slog ut många lantbrukares skördar, men för lammproducenterna, Regina Olofsson och Oskar Rönngren vid Bergsåkersgården i Lövsele har det gått med ett nödrop bra.
– Vi kom undan med blotta förskräckelsen, säger Oskar Rönngren.

Lövsele · Published okt 8, 2018 at 12:00

Våren var ovanligt tidig vilket ledde till att vårbruket sattes igång tidigt. Värmen kom och steg, men ingen nederbörd kom.

– Första skörden var jättelåg, en tredjedel än vad det normalt brukar vara. Första skörden är den viktigaste. Återväxten kom igång sent efter en mycket torr juli. Lite regn i augusti gjorde att tredje skörden blev bra. Men vi blev tvugna att köpa lite foderbalar av en granne, säger Oskar.

Det var inte enbart skördarna som oroade paret Regina och Oskar.

–Vi var oroliga över att vattnet i brunnarna skulle sina. Lammen dricker mycket vatten och min mor har grönsaksodling som även den behöver vatten. Men vi har flera brunnar på gården, så det gick bra till slut, menar Regina.

Konsumenterna har varit medvetna om den kärva sommaren, och det är flera som ringt Regina och Oskar och erbjudit hjälp och frågat hur det går.

– Det är så roligt att folk bryr sig och handlar lokalt. Vi känner ett lugn nu och har en plan på hur vi ska klara vintern, säger Regina.

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...