Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

De klarade sommartorkan bra

Sommarens långvariga värme slog ut många lantbrukares skördar, men för lammproducenterna, Regina Olofsson och Oskar Rönngren vid Bergsåkersgården i Lövsele har det gått med ett nödrop bra.
– Vi kom undan med blotta förskräckelsen, säger Oskar Rönngren.

Lövsele · Published okt 8, 2018 at 12:00

Våren var ovanligt tidig vilket ledde till att vårbruket sattes igång tidigt. Värmen kom och steg, men ingen nederbörd kom.

– Första skörden var jättelåg, en tredjedel än vad det normalt brukar vara. Första skörden är den viktigaste. Återväxten kom igång sent efter en mycket torr juli. Lite regn i augusti gjorde att tredje skörden blev bra. Men vi blev tvugna att köpa lite foderbalar av en granne, säger Oskar.

Det var inte enbart skördarna som oroade paret Regina och Oskar.

–Vi var oroliga över att vattnet i brunnarna skulle sina. Lammen dricker mycket vatten och min mor har grönsaksodling som även den behöver vatten. Men vi har flera brunnar på gården, så det gick bra till slut, menar Regina.

Konsumenterna har varit medvetna om den kärva sommaren, och det är flera som ringt Regina och Oskar och erbjudit hjälp och frågat hur det går.

– Det är så roligt att folk bryr sig och handlar lokalt. Vi känner ett lugn nu och har en plan på hur vi ska klara vintern, säger Regina.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...