Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Åke Paulsson vid återvinningsföretaget Ecorub i Hökmark håller i en hög med gummipulver. Foto: ARKIV

Ecorub anställer fler

I april 2018 köpte återvinningsföretaget Ecorub upp Fazer i Hökmarks gamla lokaler och sedan dess har det hänt en hel del.

Hökmark · Published mar 15, 2019 at 12:15

I december 2018 körde den första produktionslinjen igång vid återvinningsföretaget Ecorub i Hökmark. En kinesisk tekniker var på plats för att hjälpa till med igångsättandet och de första leveranserna ut till kunderna var ett faktum.

Produktions- och laboratorieutrustning från Kina hade införskaffats för att utveckla och tillverka för formsprutning av råvara till plastindustrihybridmaterialet.

Därefter tecknades en samarbetsavtal med ett danskt företag, en avsiktsförklaring med Aalborgs Gummivarefabrik A/S i Danmark om ett strategiskt samarbete.

Aalborgs Gummivarefabrik är en distributör av gummiprodukter till cirka 2 000 kunder. Företaget har för avsikt att bredda sitt sortiment med TPRR produkter från Ecorub.

TPRR har sitt ursprung i kasserade bildäck som samlats in och återanvänds. Materialet kan formas på olika sätt, som mattor, som dukar för stansning eller rivas ner till pellets.

Visionen är att Ecorub ska stå för utveckling och material av produkter och det danska företaget för marknadsföring och distribution.

– Det är bara ett av många företag som vi samarbetar med, säger vd Åke Paulsson, vid Ecorub.

– Vi har många projekt på gång och vi jobbar så vi svettas, så mycket mer än så kan vi inte göra, skrattar han.

Nu den senaste tiden har företaget anställt en kvinna vid namn Helen Mkandwire som nyligen flyttat till Sverige från Malawi i Sydafrika. Hon har en Bachelor of Science examen i "Enviromental Science and Technology" och ska ansvara för att utveckla ett kvalitetssäkringssystem. På hemsidan beskrivs hon som den saknade pusselbiten i företagets utvecklingskedja.

– Hon ska arbeta som kvaiitetsansvarig och ska hjälpa oss att omvandla plastavfall till certifierade produkter, berättar Åke.

Antalet anställda blir fler och fler.

– I dagsläget har vi nio personer på lönelistan.

Företaget har även fått klartecken av bygg- och miljönämnden i Skellefteå kommun att Ecorub får hantera 10 000 ton plastavfall per år.

Inom kort kommer en ny formspruta att vara på plats.

– Ja det är en större formsprut, en begagnad, säger Åke Paulsson och betonar att mycket är på gång inom företaget.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...