Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Andreas Löfqvist, Jonas Larsson, Anders Lindgren, Karina Lundgren och Linda Bäckman. Foto: MAGNUS LINDGREN

Efterlyser fler som vill engagera sig

Eldsjälar i Lövångers föreningsliv efterlyser fler personer som vill engagera sig i styrelser och vid olika arrangemang och aktiviteter. I dagsläget är det ett fåtal personer som sitter i flera olika styrelser och man behöver fler som vill hjälpa till för att få hjulen att snurra. All hjälp är välkommen.

Lövånger · Published feb 21, 2019 at 12:15

Överallt förekommer problemet med att för få personer vill engagera sig i föreningar, genom att sitta med i styrelser eller att att bidra med hjälp vid olika aktiviteter och arrangemang. Likadant är det i Lövånger som annars har ett rikt utbud av aktiviteter och där det händer mycket. Men här är det enbart ett fåtal som möjliggör utbudet och som ser till att arrangemangen blir av.

– Vi står och stampar, man blir trött och less. Vad händer den dagen då eldsjälarna inte kan längre? säger Jonas Larsson i skoterklubben som även är engagerad i Folkets Hus och i Friluftsfrämjandet.

Linda Bäckman, LUAIK, spekulerar kring anledningen till varför det är på det här sättet.

– Tror folk att de inte klarar av åtagandet eller beror det på bekvämlighet?

Valberedningarna har ett tufft jobb att försöka få in nya personer på de olika platserna i styrelserna.

– Man tycker synd om valberedningarna, så därför tackar man ja, säger Karina Lundgren i Lövånger ryttarsällskap, som är engagerad i hela fyra olika föreningar.

Börjar inga nya personer i styrelserna så finns det flera problem menar de.

– Alternativet är att man man måste lägga ned föreningen. Får man inte ihop personer till en styrelse så får man antingen lägga ned eller integrera med andra styrelser, säger Anders Lindgren, som är engagerad i Folkets hus, LUAIK och Friluftsfrämjandet.

– Det blir ju inte bra om man bara sitter för sittandets skull. Det bidrar bara med negativ energi, säger Linda.

– Med samma personer i styrelserna så blir det svårt att förnya, utan det blir samma idéer som nöts, så det behövs nytt folk, säger Karina.

De märker en tydlig skillnad med hjälp kring olika aktiviteter och med engagemanget kring styrelseuppdrag de senaste 6-7 åren.

– Det är svårt att fylla platserna, i dag är det ingen som tackar ja hur mycket man än försöker, säger Karina.

Förutom att folk många gånger har välfyllda kalendrar i dag, menar man att ”vi känslan” inte finns på samma sätt längre.

– Samhället är mycket mer individualistiskt i dag. På 80-talet var det okej att gå ur kollektivet. På 70-talet var det mycket mer grupp och vi, resonerar Karina.

Andreas Löfqvist nämner ett undantag.

– Lilla Vebomark har en fantastisk ”vi känsla”. Där arbetar alla för samma sak. Lövånger är inte stort men ändå kanske för stort för att ha samma ”vi känsla”, resonerar han.

De vill nu nå ut till personer som skulle kunna tänka sig att ställa upp på olika sätt.

– Man vågar prova vara med i en styrelse under en period, man behöver inte sitta i 25 år. Det behöver inte alltid vara så mycket. Även det lilla kan bidra, säger Linda.

Är man intresserad av att vara med i en styrelse under en period, eller om man kan tänka sig att hjälpa till med någonting, vad som helst, så kan man ta kontakt med föreningarna.

– Alla föreningar har en hemsida med kontaktuppgifter där, så det är bara att höra av sig, säger Anders.

Det går även att ta kontakt direkt med Andreas Löfqvist vid Friluftsfrämjandet.

Fråga

Är du aktiv i någon lokal förening?

  • Ja
  • Nej, men vill bli
  • Nej och nöjd så

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....