Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Elever i kreativt skapande

Lövångersskolans klass 3–6 hade nyligen besök av två finska barnboksförfattare och illustratörer.
– Det har varit jättekul att få träffa en författare och en som kan teckna, säger Natalie Öhman och Lovisa Wiklund, elever vid årskurs 4.

Lövånger · Published dec 1, 2018 at 12:15

Anledningen till att Lövångers skolan bjudit in två författare och illustratörer från Finland är att öka läsförståelsen och visa eleverna hur det går till att göra en barnbok.

– Vi ville även bjuda hit personer som kommer från ett annat land. Vi vill visa barnen på mångfalden. En kollega till mig fick fram dessa dessa duktiga illustratörer, Jenny och Minna, från Helsingfors, säger Madelene Olsson, lärare för klass 4 i Lövånger.

– Jag har svårt att ta ut bara en sak som har varit bra med detta besök. Allt har varit bra, säger Natalie Öhman.

– Jag håller med. Men det var svårt att förstå när de läste en sida från en av barnböckerna på finska, säger Lovisa Wiklund.

Tjejerna tänker inte lika i om hur de ska fortsätta att teckna eller inte.

– Allt har varit roligt, men jag kommer inte att fortsätta att teckna hemma. Kanske när jag har tråkigt, menar Natalie.

– Jag kommer att fortsätta med att rita och teckna hemma, menar Lovisa.

Även lärarna har varit nöjda med författarbesöket.

– Det är mycket bättre att bjuda in en riktig författare och en illustratör, än att vi lärare ska stå och berätta. Vi har förberett eleverna i en vecka innan besöket och eleverna tycker det har varit jättekul och extra spännande när författarbesöket inte kommer från Sverige. Det är så roligt att kunna erbjuda en liten skola en sådan här stor grej.

– Det är tack vare bidrag från ”Skapande skola” vid Skellefteå kommun vi har kunnat få hit dessa författare, hävdar Madelene.

Lövångers skolan har fler besök på gång under läsåret. Under kommande projekt kommer bland annat författaren Johan Ungenge och dansaren Mikael Ståhl att besöka skolan.

– Det är mycket bra för oss som bor i utkanterna att ta del av olika kulturområden, menar Madelene.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...