Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Elever i kreativt skapande

Lövångersskolans klass 3–6 hade nyligen besök av två finska barnboksförfattare och illustratörer.
– Det har varit jättekul att få träffa en författare och en som kan teckna, säger Natalie Öhman och Lovisa Wiklund, elever vid årskurs 4.

Lövånger · Published dec 1, 2018 at 12:15

Anledningen till att Lövångers skolan bjudit in två författare och illustratörer från Finland är att öka läsförståelsen och visa eleverna hur det går till att göra en barnbok.

– Vi ville även bjuda hit personer som kommer från ett annat land. Vi vill visa barnen på mångfalden. En kollega till mig fick fram dessa dessa duktiga illustratörer, Jenny och Minna, från Helsingfors, säger Madelene Olsson, lärare för klass 4 i Lövånger.

– Jag har svårt att ta ut bara en sak som har varit bra med detta besök. Allt har varit bra, säger Natalie Öhman.

– Jag håller med. Men det var svårt att förstå när de läste en sida från en av barnböckerna på finska, säger Lovisa Wiklund.

Tjejerna tänker inte lika i om hur de ska fortsätta att teckna eller inte.

– Allt har varit roligt, men jag kommer inte att fortsätta att teckna hemma. Kanske när jag har tråkigt, menar Natalie.

– Jag kommer att fortsätta med att rita och teckna hemma, menar Lovisa.

Även lärarna har varit nöjda med författarbesöket.

– Det är mycket bättre att bjuda in en riktig författare och en illustratör, än att vi lärare ska stå och berätta. Vi har förberett eleverna i en vecka innan besöket och eleverna tycker det har varit jättekul och extra spännande när författarbesöket inte kommer från Sverige. Det är så roligt att kunna erbjuda en liten skola en sådan här stor grej.

– Det är tack vare bidrag från ”Skapande skola” vid Skellefteå kommun vi har kunnat få hit dessa författare, hävdar Madelene.

Lövångers skolan har fler besök på gång under läsåret. Under kommande projekt kommer bland annat författaren Johan Ungenge och dansaren Mikael Ståhl att besöka skolan.

– Det är mycket bra för oss som bor i utkanterna att ta del av olika kulturområden, menar Madelene.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...