Tisdag 15 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Brände jaktlag har köpt upp Dahlgrens bageris lokaler i Vebomark och Dahlgrens flyttar sin verksamhet till Skellefteå efter 102 år. Foto: ARKIV

Flyttar efter 102 år i Vebomark

Dahlgrens bageri i Vebomark har köpt upp Wallins Kafferepet i Skellefteå. Det innebär att Dahlgrens kommer att flytta verksamheten till Skellefteå efter 102 år i Vebomark. Köpet trädde i kraft den 1 september.

VEBOMARK · Published sep 18, 2019 at 12:15

Köpet av Wallins kafferepet gjordes efter en affär med No Plan B. Dahlgrens bageri ägs av Christin Wallin och sonen Herman Dahlgren är chef och allt i allo på bageriet. Han är fjärde generationens bagare företaget som hans namne och farfarsfar startade 1917.

– Det är en väldigt tuff bransch och det har varit väldigt tufft, speciellt för Wallins , men även för oss. Om vi då får möjlighet att sälja Dahlgrens bröd i fler butiker så ville vi ta den chansen. Det blir ju mindre konkurrens också, säger Herman Dahlgren till Norran.

Närmast väntar en intensiv tid innan de två verksamheterna sammanfogats och det sker i Wallins gamla lokaler och med Wallins maskiner.

– All produktion kommer att vara i Hedensbyn. Vi har faktiskt redan sålt lokalerna i Vebomark till Brände jaktlag som kommer att använda dem till älgslakteri, berättar Herman.

Trots att Dahlgren nu kommer att lämna lokalerna så kommer Dahlgrens bageri att behålla namnet och utbudet i största möjliga mån.

– Dahlgrens har alltid haft ett väldigt gott rykte om sig och vi kommer att göra om alla recept så att de hamnar så nära våra som möjligt. Men recepten måste även passa att använda i maskinerna och det blir en utmaning. Det kommer att ta tid att få brödet så optimerat som möjligt, säger Herman.

Under våren fanns det två bagare, en packare och en extrachaufför som arbetade i Vebomark och sex personer som arbetade på Wallins Kafferepet. En av de största frågorna nu är hur många anställda som kommer att behövas i fortsättningen.

– Det är otroligt svårt att säga i nuläget.

Hur känns det att lämna Vebomark efter 102 år på orten?

– Jag hoppas att bageriet är mycket förknippat med det goda brödet, att det inte bara är Vebomark man tänker på, och att vi kan fortsätta producera så mycket bra bröd som möjligt, säger Herman.

Örjan Nilsson i Brände jaktlag berättar om övertagandet av lokalerna:

– Det är ingen större förändring för vår del, vi har ju redan hyrt en del av fastigheten under många år, säger Örjan och fortsätter:

– Hade vi inte köpt lokalerna så hade vi stått utan slakteri så det här gör vi för att kunna vara kvar och fortsätta med verksamheten.

Var lokalerna dyra?

– Nä det handlade inte om speciellt stora summor, det var överkomligt, säger Örjan.

Jaktledaren, Nicklas Jonsson, berättar vidare.

– Vi kommer att hyra ut garage och förrådslokaler, men vi får ta det här året så får vi se hur vi gör. Vebomarksborna kan i alla fall känna sig lugna, vi kommer att se till att lokalerna ser fräscha ut även i fortsättningen.

Dahlgrens har alltid haft ett väldigt gott rykte om sig och vi kommer att göra om alla recept så att de hamnar så nära våra som möjligt.

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

Robertsfors vs Länsstyrelsen

ROBERTSFORS Länsstyrelsens regelverk har satt en del käppar i hjulet i den utvecklingsfas Robertsfors kommun befinner sig i. Ett möte i förra veckan mellan parterna renderade...