Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Foderläget oroar ridklubbar

Den utbredda torkan och värmen drabbar all djurhållning, så även ridklubbarna i mellanbygden. Ingegerd Fagerman på Lövångers Ryttarsällskap noterar stegrande foderpriser och känner en oro, men ännu inte panik, inför sensommaren och hösten.

FJÄLBYN · Published jul 23, 2018 at 07:15

Det är många i landet som oroar sig över sina djur för tillfället, men Ingegerd Fagerman betonar att västerbottningarna inte har det värst.

– Nej, vi har det nog bättre än i södra Sverige. På många hästsidor ser man ju att folk är helt förtvivlade, säger hon och tillägger att det nog är bönderna som har det allra värst.

Men ju längre värmen och torkan fortsätter, desto mer oroligt blir läget även för hästfolket som behöver få tag på foder.

För det här är det andra raka året då läget varit milt sagt "misslögomt". I fjol en sommar där det mesta regnade bort. I år en sommar som varit den diametrala motsatsen.

– Vi får ju svårare att köpa hö och det blir små mängder från flera ställen.

Att det är det andra raka dåliga foderåret har också börjat synas på priserna, som nu skenar rejält.

– Under första halvåret i år har vi lagt ut mer pengar än vi gjort under något annat helt år, konstaterar Ingegerd Fagerman.

Under det blöta fjolåret hittade ryttarsällskapet hö i Skellefteå, men nu försöker man utnyttja närområdet så mycket man kan. Det finns bland annat en del erbjudanden om att slå oanvända ängar.

– Men det är sådant vi måste slå själva. Då behövs maskiner och några sådana har vi inte. Men vi har fått hjälp av bönder i närområdet med att slå och plasta in rundbalar, vilket vi är tacksamma för, säger Ingegerd Fagerman.

En annan variant för att utnyttja dessa erbjudanden är att flytta hästarna från stallet för att beta på ängarna. Då undviker man att förbruka de befintliga foderreserverna, samtidigt som hästarna får ett mer saftigt foder. Men generellt är vattnet inget stort problem för Lövångers Ryttarsällskap.

– Nej, vi har en borrad brunn tillsammans med grannarna.

I skrivande stund, och med riktade insatser, ser Lövångers Ryttarsällskap ut att kunna mobilisera insatserna för att få ihop foder som räcker för kommande vinter.

Men oroskänslan ska inte ignoreras.

– Vi har ju aldrig gått ut och sökt hö på det här sättet tidigare, avslutar Ingegerd Fagerman.

Vi får ju svårare att köpa hö och det blir små mängder från flera ställen.

Fodersiffror Lövångers Ryttarsällskap

  • Under en kall vinterdag går det 100 kg foder per dag när alla hästar är på plats.
  • På en månad förbrukas det 3 ton foder.
  • En bal hö räcker cirka fyra dagar och det behövs 70-80 stycken för att klara vintern.
  • I Fjälbyn har man under första halvåret 2018 lagt mer pengar på foder än under något enskilt helår.