Måndag 9 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Nu blir det liv och rörelse i industrilokalerna i Hökmark igen. Företaget EcoRub AB flyttar in och kommer även att hyra ut en del av lokalerna. Foto: Arkiv/Magnus Lindgren

Företag köper lokalerna

Nu blir det liv i industrilokalerna i Hökmark igen efter den dramatiska nedläggningen av Fazers bageri. Miljöutvecklingsföretaget EcoRub AB köper lokalerna för att starta en utvecklingsverkstad för produkttillverkning med ekologiskt gummi. Verksamheten kommer om än i liten skala, att starta om bara några veckor.

Hökmark · Published apr 4, 2018 at 01:15

Miljöteknikföretaget EcoRub AB, som är börsnoterat på Aktietorget, kommer att köpa Fazers lokaler i Hökmark där bageriet höll till tidigare. Prislappen för lokalerna uppgår till 4,5 miljoner kronor.

EcoRub som finns i Piteå, Vilhelmina och i Umeå planerar nu att göra en utvecklingsverkstad i Hökmark, och siktar i första hand på att flytta ett laboratorium hit för att påbörja det arbetet.

– Vi ska träffas i mitten av april och skriva på avtal, berättar Åke Paulsson, vd för EcoRub.

Företagets idé är att återvinna gummi från till exempel gamla bildäck i produktion av en massa olika produkter, exempelvis gummiduk, mattor och skivor. Man har en patenterad metod att blanda plaster och gummipulver för att skapa ett nytt material - ekologiskt gummi. Åke Paulsson tror att det finns en jättepotential i detta.

– Potentialen är gigantisk. Det skulle kunna leda till 10 000 jobb på den europeiska marknaden, menar Åke men säger att man nu ska börja i liten skala för att visa att detta är genomförbart.

– Vi är ganska långt borta från marknaden i dagsläget, så det blir en handfull personer som kommer att arbeta med detta till att börja med. Men när produktionen kommer igång kommer vi att leta lokalt efter kemister och laboratoriefolk, berättar Åke Paulsson.

Ecorub har en finansiär från Dubai, Bracknor Fund Ltd, som är beredd att satsa på verksamheten. EcoRub kommer att hyra ut delar av de 6000 kvadratmeter stora industrilokalerna i Hökmark då det inte behöver så mycket utrymme i dagsläget och för att skapa ekonomiskt andrum.

– Vi har några hyresgäster på gång och vi håller på att leta efter fler, säger Åke Paulsson och berättar att verksamheten kommer att vara i gång redan i mitten av april.

Ecorub har funnits sedan 1995 och har under alla år arbetat med återvunnet gummi. Ecorubs material kallas för termoplastiskt gummi (TPR) och företagets produkter säljs främst inom Europa.

Potentialen är gigantisk. Det skulle kunna leda till 10 000 jobb på den europeiska marknaden.

Potentialen är gigantisk. Det skulle kunna leda till 10 000 jobb på den europeiska marknaden.

Tunga droger hittades i Lövånger

LÖVÅNGER Polisen fick dubbel utdelning vid tillslag på två olika ställen i Lövånger i slutet av oktober månad. Efter spaning på ett par som misstänktes hantera kilovis med...

Lövånger kan få sitt dricksvatten från Bureå

LÖVÅNGER Frågan om Lövångers dricksvatten har varit ett problem under mycket lång tid. Nu har samhällsbyggnadsnämnden tagit ett inriktningsbeslut. Alternativet med en nästan fem...

Köksbränder vanliga i juletid

MELLANBYGDEN Julen är värmens och ljusets högtid, men ibland blir det lite för varmt och lite för ljust. Köksbränder är vanliga den här tiden på året och risken för torrkokningar...

Flytt av barn trots osäkerhet kring radonnivåer

LÖVÅNGER Med liten framförhållning gick ett brev ut till föräldrar med barn på förskolan Jollen om att det skulle hållas ett möte, men vad mötet skulle innehålla framgick inte....

Osäkerhet om radonnivån fortfarande är acceptabel

LÖVÅNGER Varken rektor eller Miljökontoret verkar veta hur radonnivån på Skogstorpet är i dagsläget. En ny mätning är planerad inom kort, men efter den senaste mätningen 2010...