Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Författare inspirerade på skolan

Johan Unenge, författare, illustratör, serietecknare och manusförfattare, var på besök på Lövångerskolan i några dagar förra veckan. Syftet var att inspirera barnen till att läsa mer och kanske även intressera sig för att börja skriva egna berättelser själva.

LÖVÅNGER · Published jan 26, 2019 at 12:15

Lövångerskolan hade i förra veckan besök av författaren och illustratören Johan Unenge. Johan berättade för barnen om hur man bygger upp en berättelse från grunden och eleverna fick uppgifter att klura på.

På ett enkelt, begripligt och pedagogiskt sätt berättade Johan om allt ifrån karaktärsskapande, till hur en berättelse behöver både upp och nedgångar, för att den ska bli intressant och spännande.

Eleverna verkade intresserade och bidrog med idéer till en gemensam story om korven Chorizo som ville spela gitarr för publik, men som behövde överkomma sin blyghet för att en dag nå sitt mål i livet.

– Han var bra på att beskriva hur det går till att göra en berättelse och det har varit bra att få arbeta med enkla uppgifter, säger eleven Melvin Fornelid.

– Att stå såhär och berätta hur jag arbetar när jag gör en berättelse är lite dubbelt. Man vill ju inte avslöja tricken, utan man vill ju att det ska vara magiskt att läsa, att läsaren ska förledas på riktigt, säger Johan Unenge och fortsätter:

– Samtidigt är det kul att få reda på hur det går till. Man hamnar över berättelsen. Man får kontroll över komponenterna och kan göra en egen berättelse.

Johan Unenge hoppas att hans besök ska kunna leda till ett ökat intresse för läsning och för skrivande.

– När de vet hur det fungerar att skriva en bok så får eleverna mindre respekt och förhoppningsvis ett större intresse.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.