Lördag 24 augusti 2019

Västerbottens Mellanbygd

Författare inspirerade på skolan

Johan Unenge, författare, illustratör, serietecknare och manusförfattare, var på besök på Lövångerskolan i några dagar förra veckan. Syftet var att inspirera barnen till att läsa mer och kanske även intressera sig för att börja skriva egna berättelser själva.

LÖVÅNGER · Published jan 26, 2019 at 12:15

Lövångerskolan hade i förra veckan besök av författaren och illustratören Johan Unenge. Johan berättade för barnen om hur man bygger upp en berättelse från grunden och eleverna fick uppgifter att klura på.

På ett enkelt, begripligt och pedagogiskt sätt berättade Johan om allt ifrån karaktärsskapande, till hur en berättelse behöver både upp och nedgångar, för att den ska bli intressant och spännande.

Eleverna verkade intresserade och bidrog med idéer till en gemensam story om korven Chorizo som ville spela gitarr för publik, men som behövde överkomma sin blyghet för att en dag nå sitt mål i livet.

– Han var bra på att beskriva hur det går till att göra en berättelse och det har varit bra att få arbeta med enkla uppgifter, säger eleven Melvin Fornelid.

– Att stå såhär och berätta hur jag arbetar när jag gör en berättelse är lite dubbelt. Man vill ju inte avslöja tricken, utan man vill ju att det ska vara magiskt att läsa, att läsaren ska förledas på riktigt, säger Johan Unenge och fortsätter:

– Samtidigt är det kul att få reda på hur det går till. Man hamnar över berättelsen. Man får kontroll över komponenterna och kan göra en egen berättelse.

Johan Unenge hoppas att hans besök ska kunna leda till ett ökat intresse för läsning och för skrivande.

– När de vet hur det fungerar att skriva en bok så får eleverna mindre respekt och förhoppningsvis ett större intresse.

Många nöjda med "nya" vägen till Bjuröklubb

BJURÖKLUBB Efter vägarbete som tagit ganska lång tid så är vägen till Bjuröklubb så gott som klar. Folk som bor i området verkar tycka att det har varit värt all väntan.

Gatlyskampen fortsätter

LÖVÅNGER Sommaren och semestertiderna börjar gå mot sitt slut. Då måste kampen om byarnas gatlysen intensifieras. Det menar man i Hökmark, som hoppas att övriga byar i kommunen...

Premiär i O-ringen gav Patrik mersmak

DJÄKNEBODA Patrik Jonsson, Djäkneboda, svarade för imponerande insats när han sprang sitt första O-ringen. I Etappstart-Medelsvår 4,0 kom han fyra av 178 startande