Måndag 1 mars 2021

Västerbottens Mellanbygd

Åke Paulsson, vd för EcoRub, visar en av de olika varianter av mattor de gör av återvunnen plast. Foto: MIKAEL WIKMAN

Från bröd till laboratorium

I augusti månad hoppas EcoRub:s vd, Åke Paulsson, att det mesta av utrustningen ska vara på plats i Fazers gamla bagerilokal i Hökmark.
– Vi håller på att flytta all utrustning från Vilhelmina just nu, och till hösten hoppas vi kunna anställa en person till laboratoriet, säger Åke Paulsson.

Hökmark · Published maj 16, 2018 at 11:15

Det var i april som nyheten spreds att miljöutvecklingsföretaget, EcoRub AB, hade köpt Fazers bagerilokaler för att starta en utvecklingsverkstad för produkttillverkning med ekologiskt gummi. Sakta men säkert håller laboratoriet på att komma på plats från Vilhelmina.

– Vi har hittills kört sex stycken långtradare full med utrustning från Vilhelmina den senaste tiden, och det saknas kanske fem lass till med långtradare innan allt är på plats. Sedan sätter vi igång och bygger upp ett laboratorium och produktionsbana i Hökmark, menar Åke.

Paulsson tror att all utrustning ska vara flyttad från Vilhelmina innan semestern. Däremot är han lite mer orolig för att specialutrustning från Kina ska hinna komma i tid.

– Jag hoppas att den hinner fram innan semestern börjar, för i så fall kan vi montera upp den så snabbt vi kan och få igång produktionen under hösten. Kineserna är bra på att ge datum, men min erfarenhet säger att det kan ta längre tid än vad kineserna säger till mig, menar Paulsson.

Innan EcoRub flyttar in på allvar måste de planera för hur och var exakt alla maskiner ska stå i de 6 000 kvadratmeter stor lokalerna, så de slipper riva och placera om.

– Vi har så komlex utrustning så det är viktigt att alla saker hamnar på rätt plats. Vi kommer att breda ut oss ordentligt i lokalerna. Särskilt rörtillverkningen kommer att ta stor plats, säger Paulsson.

Även om EcoRub behöver stor plats, så vill de hyra ut en del av lokalerna.

– Vi har inte skrivit några avtal med några hyresgäster ännu, men vi hoppas på att få hyra ut, säger Paulsson.

Laboratoriet som ska byggas upp i Hökmark beskriver Paulsson som en prototypverkstad där det ska testas olika produkter av återvunnen plast. Det ska kollas hållbarhet, mjukhet, ålder och kyla. Ett tiotal mätinstrument ska vara igång.

– Det är en kunnig person till labbet som vi kommer att anställa i första hand till hösten. De två personer som jobbar i Vilhelmina kommer att fortsätta arbeta för mig i Hökmark, säger Paulsson och tillägger;

– Senare när vi har kommit igång vill jag anställa en säljare som jag helst vill ska komma från Hökmarksområdet. Vi får helt enket se hur allt utvecklar sig med de olika produkterna vi tillverkar, menar Paulsson.

Åke Paulsson är försiktig med att kunna ge några direkta nyheter angående EcoRubs etablering i Hökmark. Han anser sig ha blivit ”tilltuffsad” av media vid tidigare tillfällen.

– Vi är ett börsnoterat företag, vilket gör att jag inte kan säga för mycket innan jag talat med Aktietorget, menar Åke Paulsson.

Fler nyheter för Lövånger och mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

Minskning i inlandet men ökning i Umeå

LÄNET Förra veckan minskade antalet nya fall av covid-19 i framför allt inlandet men även något i Skellefteåområdet – däremot ökade antalet fall i Umeå.

Robertsfors kvinnor bara 14 sekunder efter

ROBERTSFORS KOMMUN Löneskillnaden mellan kvinnor och män med likvärdigt arbete är i stort sett noll bland anställda i Robertsfors kommun. Det visar den årliga lönekartläggningen.

Rån i Lövånger

Lövånger I förmiddags blev apoteket i Lövånger utsatt för ett rån.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport