Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Full fart under korvätartävlingen

Med allt rödare ansiktsfärg och ögonen fyllda av tårar tvingade fem deltagare i sig en närmast oätligt starkt kryddad grillkorv i en jippoartad tävling inför stor publik. Tävlingen var ett sätt att lyfta fram det lokala mathantverket under lättsamma former.

Lövsele · Published sep 12, 2018 at 07:15

En härlig doft av grillade korvar och hamburgare ligger som en tät dimma över hela gårdsplanen hos Västerbottenkorv i Lövsele i strax utanför Lövånger.

Längs den smala grusvägen står en lång rad parkerade bilar. Förvånansvärt många besökare har kommit hit denna dag för att följa tävlingarna i att äta snabbast.

– Det är jättekul att det kommer så stor publik, säger Elin Bergmark, som för dagen hjälper till med serveringen. Det här är ju ett sätt för de små näringarna i Västerbotten att få visa upp det lokalproducerade hantverket och att på ett roligt sätt engagera hela bygden.

Man tävlade i tre klasser med fem deltagare i varje heat. Vinnarna blev de som snabbast kunde äta en superstarkt kryddad chilikorv, en halvmeter lång korv, samt en paj. Allt naturligtvis tillverkat på gården.

– Jag har tränat hemma, skrattar Greg Morrison, jag odlar egen chilipeppar.

Greg flyttade så sent som i december förra året från England till Västerbotten, och pratar redan bra svenska.

– Jag hade inga som helst problem med den starka kryddningen, säger Greg, korven var jättegod och det var väldigt roligt att tävla.

Tävlingarna startade klockan två på eftermiddagen, men redan klockan tolv öppnades serveringen med idel lokalproducerade varor.

– Verkligen roligt att få vara med om detta, säger Anders Westman, på besök från Stockholm. Och Lövångers kyrkstad hade jag ju hört talas om, men aldrig sett förut, så den här veckan i Mellanbygd har börjat på bästa sätt för mig.

Det här är ju ett sätt för de små näringarna i Västerbotten att få visa upp det lokalproducerade hantverket.

3

smakfulla grenar avverkades på ätartävlingen: kryddstark chilikorv, halvmeters korv, samt paj.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...