Söndag 21 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Full fart under korvätartävlingen

Med allt rödare ansiktsfärg och ögonen fyllda av tårar tvingade fem deltagare i sig en närmast oätligt starkt kryddad grillkorv i en jippoartad tävling inför stor publik. Tävlingen var ett sätt att lyfta fram det lokala mathantverket under lättsamma former.

Lövsele · Published sep 12, 2018 at 07:15

En härlig doft av grillade korvar och hamburgare ligger som en tät dimma över hela gårdsplanen hos Västerbottenkorv i Lövsele i strax utanför Lövånger.

Längs den smala grusvägen står en lång rad parkerade bilar. Förvånansvärt många besökare har kommit hit denna dag för att följa tävlingarna i att äta snabbast.

– Det är jättekul att det kommer så stor publik, säger Elin Bergmark, som för dagen hjälper till med serveringen. Det här är ju ett sätt för de små näringarna i Västerbotten att få visa upp det lokalproducerade hantverket och att på ett roligt sätt engagera hela bygden.

Man tävlade i tre klasser med fem deltagare i varje heat. Vinnarna blev de som snabbast kunde äta en superstarkt kryddad chilikorv, en halvmeter lång korv, samt en paj. Allt naturligtvis tillverkat på gården.

– Jag har tränat hemma, skrattar Greg Morrison, jag odlar egen chilipeppar.

Greg flyttade så sent som i december förra året från England till Västerbotten, och pratar redan bra svenska.

– Jag hade inga som helst problem med den starka kryddningen, säger Greg, korven var jättegod och det var väldigt roligt att tävla.

Tävlingarna startade klockan två på eftermiddagen, men redan klockan tolv öppnades serveringen med idel lokalproducerade varor.

– Verkligen roligt att få vara med om detta, säger Anders Westman, på besök från Stockholm. Och Lövångers kyrkstad hade jag ju hört talas om, men aldrig sett förut, så den här veckan i Mellanbygd har börjat på bästa sätt för mig.

Det här är ju ett sätt för de små näringarna i Västerbotten att få visa upp det lokalproducerade hantverket.

3

smakfulla grenar avverkades på ätartävlingen: kryddstark chilikorv, halvmeters korv, samt paj.

Återseendets glädje präglade lågmäld visafton

BURTRÄSK Sommarens alla olika aktiviteter i rundlogen i Komministerparken i Burträsk är sedan en tid i full gång. På torsdagar kl. 19.00 är det Trivselkvällar med med fri entré...

Straffdramat fyller 50 år

LOSSMEN Idag, den 20 juli, är det 50 år sedan Neil Armstrong tog första steget på månen. Samma dag inträffade en annan händelse, av astronomiska mått, på en fotbollsplan i...

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...