Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Två rökdykare hjälptes åt att tömma den eldhärjade garderoben på kläder, som de la utanför fönstret. Foto: MIKAEL WIKMAN

Glödlampa orsakade brand

En trasig glödlampa kunde ha orsakat stor brand i en lägenhet i centrala Lövånger på onsdagen.
– Det var ett rådigt ingripande av lägenhetsinnehavaren som gjorde att branden inte blev värre, säger Tage Ekstrand, styrkeledare vid räddningstjänsten i Lövånger.

Lövånger · Published jun 13, 2018 at 15:30

Det var vid 13.10-tiden som brandförsvaret kom till den rökfyllda lägenheten.

Två rökdykare var inne i lägenheten och släckte en mindre brand som startade i en garderob.

– Brandmännen tömde en pulversläckare. Vi behövde inte använda vatten. Lägenhetsinnehavaren hade rådigt ingripit med att kasta vatten över den pågående elden innan vi kom. Det hindrade att branden skulle ha spridit sig mera innan vi kom, säger Tage Ekstrand, styrkeledare vid räddningstjänsten i Lövånger.

Det som startade branden var troligtvis en glödlampa som gick sönder i en stängd garderob, varav det tog eld i kläderna.

Paret som nyligen flyttat ihop var chockade, men hade inga synliga skador. Mannen klagade över att ha fått i sig mycket brandrök.

– Vi satt ute och grillade när vi upptäckte rök från lägenheten. Jag sprang in och kastade några hinkar vatten på elden i garderoben innan vi ringde till brandkåren, sade den något chockade mannen, medan brandmännen klarggjorde att allt var under kontroll.

– Det var ett rådigt ingripande. Tur att lägenhetsinnehavarna var hemma och begränsade branden. Om de inte varit hemma kunde det hela ha slutat mycket värre, menar Tage Ekstrand.

Enligt en annan brandman på platsen var det 100 grader varmt i taket, och att lägenheten fått kraftiga rökskador.

Lövångers deltidsbrandkår hanterade branden. Även Skellefteå räddningstjänst larmades initialt, men de kunde vända tillbaka innan man nått fram eftersom branden var under kontroll.

Om det brinner i din lägenhet

Stäng in branden! 

Ta dig ut och stäng dörren efter dig. 

Stänger du in branden i lägenheten sprider sig inte branden och den giftiga röken lika fort.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...