Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Emil Andersson och Göran Eriksson i veteranfordonsträffens arrangörsgrupp har en intensiv, men rolig, slutspurt fram emot årets stora arrangemang på Uttersjöbäckens gamla fotbollsplan. Foto: MORGAN BOHMAN

God grund för växande träff

Utvecklingen har gått stadigt framåt sedan premiären 2011. Uttersjöns veteranfordonsträff har en god grund att stå på inför den åttonde upplagan på lördag.

UTTERSJÖN · Published aug 7, 2018 at 08:30

När Uttersjöbäckens IK slog ihop med Lövånger AIK 1971 förlorade byns grusplan sitt huvudsyfte, men den övergavs inte helt. Dressyrtävlingar för häst, valpkurser, midsommarfirande och dans på lövad bana är några av aktiviteterna som sett till att denna kulturellt viktiga plats inte vuxit igen.

Nu närmar sig arrangemanget som har blivit grusplanens höjdpunkt under 2010-talet: veteranfordonsträffen. Lite mer gräsbetonad har platsen dock blivit sedan 70-talet.

– Den ska förstås klippas innan träffen. En bonde i byn ställer upp och tar det värsta med betesputs, säger Göran Eriksson i arrangörsgruppen.

Vid bra väder på lördag förväntas omkring 160 utställare rulla in på planen, som hade en lite speciell fordonstradition redan innan träffen drog i gång 2011.

– Det är ett väldigt populärt ställe att övningsköra på och det har använts av många under många år, förklarar Göran Eriksson.

Då planen ligger lite avsides är det viktigt att hjälpa besökarna att hitta hit.

– Vi satsar mycket på skyltning ut till E4:an. Kommer du inom en halvmils radie ska du inte kunna missa det här, säger Emil Andersson i arrangörsgruppen.

Det krävs förstås en hel del ideella funktionärer för att arrangemanget ska flyta på. Stora maskinerier är förstås serveringen, där 700 hamburgare ska expedieras på två och en halv timme, samt parkeringsvakter.

En anledning till varför träffen inte haft några problem att få ihop funktionärer är att de tilldelas korta pass och kan kombinera jobb med nöje.

– De flesta jobbar bara tvåtimmarspass, så de kan vara lediga och gå runt på träffen också. Det blir en morot, betonar Emil Andersson.

Efter varje upplaga träffas arrangörerna på en briefingträff för att stämma av vad som gått bra och mindre bra, så många av träffens barnsjukdomar har redan åtgärdats. Trafikflödet är ett exempel.

– Vi har fått hjälp av ett gäng från Bureå med kommunikationsutrustning. Det är väldigt värdefullt när folk ska både ut och in samtidigt efter någotn timme, säger Göran Eriksson.

En nyhet för i år är att veteranfodronsträffarna i Uttersjön och Burträsk inte går under samma dag, vilket ökar chansen att många stannar längre. Ett lotteri ska också bidra till det.

– Varje utställare får en lott när de kommer och tre stycken vinner fina priser på dragningen klockan 14. Men då måste man vara på plats, förklarar Emil Andersson.

Hans avslutande uppmaning är tydlig:

– Tänk inte "det här gamla skräpet vill ingen se". Tänk i stället på alla engelska program där de drar fram gamla fordon med ett lager damm ur ladorna.

– Många blir nostalgiska av sånt, både gammal och ung, tillägger Göran Eriksson.