Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Gudstjänst som hade både närhet och avstånd

Kyrkans budskap handlar ju mycket om gemenskap. Gemenskap med Gud och gemenskap med varandra. Men i dessa coronatider handlar det motsägelsefullt nog mest om att hålla avstånd.

BJURÖKLUBB · Published aug 9, 2020 at 11:16

Det första kapellet på denna plats uppfördes år 1658 och stod fram till 1861. Nuvarande kapell som rymmer närmare 200 personer byggdes 1864 av fyr- och lotspersonal, fiskare och andra boende i området.

På 1800-talet hade Bjuröklubb ett stort fiskeläge med upp till 64 båtlag med 200 – 300 personer boende sommartid. Kapellet utgjorde en viktig samlingsplats för gudstjänst, bön och där dryftades även gemensamma angelägenheter.

Kapellet vårdas i dag av Bjuröklubbs kapellförening, och håller öppet för bokade bröllop och dop.

Under sommarmånaderna hålls i regel gudstjänst varje helg med början på Midsommardagen. 

Någon timme innan gudstjänsten är organisten Stefan Normark fullt sysselsatt med att rigga ljudutrustningen och ställa in ljudet på sitt lilla digitalpiano.

– Det är en trevlig utmaning att spela utomhus, säger Stefan Normark. Vi vill ju göra det så bra som möjligt utefter våra förutsättningar.

– Det finns ju orgelstämmor i instrumentet, förklarar Normark, men i dag tror jag nog att det blir piano, vi får se hur det blir, jag får helt enkelt improvisera.

Det är mycket som skall förberedas. Ljudanläggningen skall bäras fram och kopplas upp, och psalmböckerna skall bäras ned från kapellet.

– Så måste jag lägga i ett blad i varje psalmbok med vårt nya swishnummer, berättar kyrkvärden Margaretha Karlsson, för nu i dessa tider skall man ju kunna swisha kollekten.

Denna söndag är det komminister Bettina Radel som leder gudstjänsten. Hon ser vissa fördelar utöver coronarestriktionerna med att vara utomhus.

– Man är ju närmare naturen och det känns att man når ut lite längre, kyrkmurarna begränsar oss, och jag känner att det kommer folk till denna gudstjänst som inte kommer till de vanliga gudstjänsterna

Efter gudstjänsten plockas kaffekorgarna fram, för nu blir det fika och nära samtal fast på avstånd.

– Jag saknar orgelmusiken, säger Sture Nordenback, annars tycker jag att detta är väldigt trevligt.

Nu i dessa tider skall man ju kunna swisha kollekten.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

En sommar de gärna glömmer

LÖVÅNGER Trots den pågående pandemin, såg makarna Celina och Emelie Ahlback fram emot sommaren. De hade många nyheter på gång, och trodde på en god uthyrning av de nyrenoverade...

Roland har pallat för tryck(eri)et

VEBOMARK Roland Vikberg ville bli förskollärare, men efter 40 år som grafiker och 33 miljarder förpackningar åt TetraPak, sluts cirkeln på sätt och vis. Nu fyller han 60 år och är mellanstadielärare i Vebomark.