Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Gunnar trivs bäst när han har fokus på norrskenet

Gunnar ger inte bara ett sken om att ha en stor kunskap om norrsken. Han kan även fotografera vackra bilder på norrsken.
– Från början visste jag inte ens att jag fotade norrsken. Jag tyckte det bara var en grön sörja på himlen, säger Gunnar Nordlund, som är en erkänt duktig hobbyfotograf av norrsken.

Bjurön · Published okt 27, 2018 at 08:15

För de flesta personer är Gunnar Nordlund mest känd för att på sin fritid fotografera vackra norrsken i området runt Bjuröklubb.

Gunnar driver även Facebokssidan,”Sillhällan å sånt”, där han lägger ut sina foton och för en blogg för fotointresserade.

Gunnar fotograferade en del under sin ungdom, men det var år 2013 han tog upp hobbyfotograferandet igen. Från början mer med en klackspark, men nu känner han ett större allvar och en del press på att bilderna ska bli mycket bra.

– Från början tog jag bara med kameran ut och fotograferade, men allteftersom har jag känt pressen öka från mig själv att fota bättre. Har även känt lite press utifrån alltefterom det har gått bättre för mig och att mina foton har blivit bättre med tiden. Jag har ju också fått en del medial uppmärksamhet för mina norrskensbilder. Det sätter press på mig att hela tiden bli bättre. Nu känns det som att jag har kommit dit jag vill komma med fotograferingen, menar Gunnar och tar en bit ”After Eight”.

Vi sitter i vardagsrummet i Gunnars och hans frus hus i Bjurön, inte långt från Bjuröklubb. På väggarna hänger det foton av norrsken, men även en del teckningar och knivar som Gunnar har gjort.

– Jag brukar säga att jag är en konstnärssjäl fångad i en ingenjörskropp. Tidigare målade och tecknade jag en del, men jag har inte tecknat sedan tidigt 1990-tal. Det har kommit annat emellan, säger Gunnar och tar en klunk kaffe.

Gunnar visar upp några knivar han har gjort. Ett mycket vackert och gedigert kontsverk, kan undertecknad intyga.

– Det var roligt och intressant att tillverka knivar i olika former. Där kommer skapandet fram i tillverkningen av både sliren och handtaget. Jag sålde många knivar, men var tvungen att sluta på grund av min dåliga rygg, suckar Gunnar.

När Mellanbygden träffar Gunnar lider han av diskbråck, som är på väg att bli bättre.

– Jag har artros och värk i mina axlar. Jag tror det beror på långvarigt monotont arbete framför datorn. Kanske mitt bärande av fotoutrustningen också bidragit till min värk. Jag har sålt den stora utrustningen. Nu har jag minimalt med grejer med mig och ett stativ till kameran. Just nu känns kroppen ganska bra, säger Gunnar.

Undertecknad märker på Gunnar att tekniken är viktig för honom i sitt fotograferande. Under vår tid tillsammans återkommer han till tekniken flera gånger.

– Tekniken är mycket viktig när man fotograferar norrsken. Annars skulle det aldrig fungera, menar Gunnar och visar sin kamera och hur man ställer in olka funktioner för undertecknad.

Norrsken är en företeelse som facinerar många personer, även Gunnar, som till vardags jobbar på elektonikföretaget Leab i Lövånger. Gunnar inte bara fotograferar, utan han är även kunnig på vad norrsken är och varför norrsken uppför sig så som det gör på himlen.

– Det finns flera personer som har sagt till mig att norrsken knastrar. Så långt som tekniken har kommit i dag, bevisar ingenting att norrsken ger något knastrande ljud. Jag har aldrig hört norrsken knastrar, hävdar Gunnar bestämt.

När Gunnar är ute och fotograferar norrsken är det viktigt för honom att bilden är renodlad.

– Förgrunden är viktig, men huvudpersonen är norrskenet. Det ska vara en renodlad bild, inte någon bråte i förgrunden. Det kan finnas med träd eller byggnader i förgrunden, men jag försöker alltid hitta en ordning i bilden. Det är viktigt att till exempel horisonten blir superrak. Om den blir sned så stör det mig. Jag är inte så fri i konstnärssjälen ännu, skrattar Gunnar.

Ett annat irritationsmoment när Gunnar fotograferar norrssken är flygplan.

– Planen har förstört många fotograferingstillfällen för mig. Dessa blinkande lampor på planen fångas in av objektivet så lätt, menar han.

Om du var en del av en kamera, vilken del skulle det då vara?

– Då vill jag vara sökaren. Det innefattar hela kameran.

Gunnar Nordlund i blickfånget

 • Ålder: 58 år. Född i Hortlax utanför Piteå.
 • Familj: ”Fru och två utlugna barn. Hund, katt och två hästar.”
 • Arbete: Leab i Lövånger.
 • Tålamod: ”Rätt så kort. Fast jag tränar på det.”
 • Digital eller manuell kamera: ”Fotograferar med digital kamera alla dagar i veckan.”
 • Favoritkamera: A75 Sony. ”Fantastiska mörkeregenskaper.”
 • Svartvit eller färg: Färg.
 • Favoritfärg: ”Man kan tro det är grönt, men det är blått.”
 • Förebild inom fotograferingen: ”De gamla fotograferna. Vet inte riktigt. Är min egen förebild.”
 • Bästa tillfälle för fotografering: ”Klockan tio på kvällen en sommarkväll. Älskar midsommarljuset. Då njuter jag och kan drömma mig bort. Låter kameran arbeta.”
 • Vad betyder fokus för dig: ”Man måste hålla sig skärpt och fokusera på det som är viktigt.”
 • Hur lång slutartid använder du: ”4 minuter sommartid.Vintertid 5 sekunder upp till 8 minuter. Norrsken 5 till 15 sekunder. Vintergatan 8 minuter på 100 iso.”
 • Vad är tid för dig: ”En upplevelse och rörelse.”
 • Andra intressen än fotografering: ”Är intresserad av människan och hur den fungerar.”
 • En sak du inte kan vara utan: ” Min fru.”
 • Favoritplats: ”Havet.”
 • Tre saker du alltid har i ditt kylskåp: ”Apelsinjuice, fruktyoghurt och chipotte paste.”
 • Har du sett något UFO: ”Mycket annat kan jag se på natten, men inte det. Jag tror inte på UFO:n.”

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...