Onsdag 12 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Han drog korset 40 mil

Vem är han, mannen som drar sitt kors längs vägen på vandring mellan Haparanda och Umeå. Svaret fick vi i Lövånger när Mattias Bjurenholt berättade både sin historia och om den långa vandringen.

LÖVÅNGER · Published jul 3, 2020 at 07:15

Vandrare längs vägen brukar dyka up då och då. Men någon som drar ett kors bredvid sig, det kändes som något nytt.

Initiativet Gå för Sverige lanserades förra hösten av evangelisterna Alf Lax och Mats Nyholm. Evenemaget är en stafettvandring med ett kors från norr till söder i syfte att sprida evangeliet.

För Mattias Bjurenholt har idén funnits längre.

– Jag har alltid haft en kallelse att gå från norr till söder och sprida evangeliet. Vi vill sprida tro, hopp och glädje, säger han.

Hopp och glädje är han också full av, korsbäraren som på sin etapp stannade till i Lövånger förra onsdagen. För en liten samlad skara berättade han sin historia i Kvarnparken.

– Det här hade inte varit nåt jag gjort för sex år sedan. Jag hade en ateistisk livsåskådning och hade jobbat på indutstrin i 16 år och ville göra nåt annat. Så jag sökte som personlig assistent, berättar Matttias Bjurenholt.

”Vi ser gärna att du har en tro”, stod det i en annons så den kunde han inte söka. Men det gick tre månader – och annonsen var kvar. Så Mattias sökte och började. Och fick följa med på en frikyrklig gudstjänst.

Han gillade gemenskapen men det var inget han ville hålla på med. Men under en predikan kände han nåt. Att förneka det gjorde ont.

– Jag insåg att jag har mer att förklara än de har. Hur ska jag kunna förklara allt som finns? säger han.

Frälsningen var kraftfull och Mattias beskriver det som att vara nykär. Men frun var skeptisk.

– Ska du lämna mig nu frågade hon, berättar Mattias.

Det gjorde hon inte och är nu själv frälst. Och väntar i Pålsboda på att Mattias ska komma hem igen. För även om tanken var att respektive korsbärare skulle gå en till två mil så tog Mattias det ett steg längre. Sträckan Haparanda-Stöcke blir mer än 40 mil då han ofta måste välja småvägar.

Sover gör han där han tas emot, i nödfall i tält. Dagsetapperna är en till två mil. Men varför gör han det här?

– För mig betyder korset glädje för jag har kommit in i den här gemenskapen som är kristendomen. Jag vill sprida glädje och det är därför jag går med korset. Hur trött jag än är och hur ont jag än har så får jag vinka, le och vara glad, säger han.

Men visst har han prövats. Efter en längre vandring i regn längs en traktorväg i trakterna av Kalix var han helt slut.

– Där tappade jag lusten helt och var inte alls positiv och glad. Så jag satte mig ner och bad en bön. Om du inte sänder nån nu så ger jag upp, berättar Mattias.

Då kom en kvinna med hund fram och frågade om Mattias var polack? Nä.

– Då är du från Lettland för så där går inga svenskar, sade kvinnan.

Och Mattias som inte alls var glad innan blev det under mötet med kvinnan.

– Och då säger hon: Du är den gladaste jag mött! Du ska med hem och äta mat!

Så Mattias fortsatte sin vandring som startade den första juni och beräknades avslutas i Stöcke den 30 juni då Alf Lax skulle ta över.

Om du inte sänder nån nu så ger jag upp.

Äntligen en publik aktivitet i Ljusvattnet

LJUSVATTNET Pimpeltävling och logdanser; allt har fått ställas in till följd av coronapandemin. Men byaloppisen kunde ändå genomföras tack vare smart planering och byns enorma...

Räkfrossa med anpassat avstånd

MUNKVIKEN Med sitt vackra läge och stora utbud av aktiviteter är Munkvikens lägergård ett populärt besöksmål för både gammal och ung. Och med synnerligen noggrann...
Sport