Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Historisk tidsresa i Lövånger

Till år noll, nio månader framåt, och tillbaka till år 2019 på 40 minuter. Den snabba tidsresan fick elever vid årskurs 1-2 vid Lövångers skolan och Vebomarks byaskola vara med om.
– Wow! Det var spännande och intressant. Roligt att få se hur det såg ut för så länge sedan, sade eleverna.

Lövånger · Published jan 7, 2019 at 07:15

Barnen fick känna på historiens religiösa vindslag när Svenska kyrkan och EFS arrangerade en historisk vandring på församlingshemmet i Lövånger. Pingstförsamlingen hjälpte till med rekvisita och kulisser.

Vandring gick bland personer som var utklädda till försäljare på torget, herdar, soldater och en nitisk skattskrivare, innan barnen kom fram till stallet och fick träffa Josef, Maria och Jesusbarnet.

Under vandringen berättade, Iris Sjöström, församlingspedagog vid Lövångers församling, om hur det var vid tiden då Jesus föddes.

Barnen tyckte det var spännande.

– Wow! Det var spännande och intressant. Roligt att få se hur det såg ut för så länge sedan. Men tanten som ville ha skatt var lite arg. Soldaterna såg också lite arga och läskiga ut, sade några av eleverna.

Iris Sjöström var nöjd med arrangemanget.

– Vi tycker det är så roligt att få visa och prata om julen, varför vi firar jul och lite om historien runt Jesus födelse.

Denna typ av historisk vandring har blivit en tradition bland Lövångersbarnen.

– Det är över 20 år vi har hållit på. Jag hörde av några konfirmander som hade varit med på en sådan här vandring när de var små, och de tyckte att det varit intressant. Det var roligt att höra efter så många år, säger Iris.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...