Tisdag 25 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Höll ångan uppe på den nya platsen

Bakslag när träffen fick byta plats på grund av vägarbeten? Nej då, den nionde upplagan av veteranfordonsträffen i Uttersjön höll ångan uppe, samlade 180 utställare och närmare 1 500 besökare i perfekt fordonstittarväder.

UTTERSJÖN · Published jun 1, 2019 at 01:15

På grund av de många vägarbetena kring Lövånger hade NCC hyrt in sig på fotbollsplanen, vilket innebar att veteranfordonsträffen detta år fick hålla till på ”nyåkern”, som vanligtvis är besökarparkering.

Utöver några mindre logistiska parenteser, som att inkommande och utgående trafik fick samsas om samma väg och att serveringen hamnade något avsides, var det inget som störde arrangemanget.

– Snart har vi fyllt hela utställarområdet, som är större än i fjol, så vi är väldigt nöjda, konstaterar Göran Eriksson.

Bland alla bilar, motorcyklar, lastbilar och traktorer hade den omkring 90 år gamla råoljemotorn från Bolinders i Eskilstuna en särskild plats på områdets nordöstra hörn.

En gång drev den en mistlur på fyrplatsen Fjäderägg, men numera är den ett klassiskt dragplåster i Uttersjön. Många flockades när motorn stånkade i gång efter benägen assistans av far och son Henrik och Victor Persson.

– Tidigare drog vi i gång den med traktor, men nu har vi fått den mer tidsenlig och drar i gång den för hand. Det är enklare, förklarar Henrik Persson.

Robert Marklund från Båtvik var en nöjd besökare.

– Det är en väldigt trevlig utställning med ett lättsamt upplägg. Man får komma och gå som man vill och titta på mycket fina grejer.

– Nästa år är vi tillbaka på fotbollsplanen igen, med nya friska tag och med kanonväg från båda hållen, säger Göran Eriksson.

Bybor om lyset: ’Ni bryter mot kommunallagen’

YTTERBYN Under vecka 7 genomförde Skellefteå kommun en turné med möten kring vägbelysning i fem byar i Mellanbygdens område. På träffen för Ytterbyn, Västra Näset och Östra...

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

MELLANBYGDEN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret...

Plastskatten ska bryta mönster

LÖVÅNGER Den 1 mars blir det extra tungt att bära hem matkassarna från butiken. Ekonomiskt, alltså. En ny skatt dubblar priset på plastkassar och tycks kunna få stor inverkan på...