Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Höll ångan uppe på den nya platsen

Bakslag när träffen fick byta plats på grund av vägarbeten? Nej då, den nionde upplagan av veteranfordonsträffen i Uttersjön höll ångan uppe, samlade 180 utställare och närmare 1 500 besökare i perfekt fordonstittarväder.

UTTERSJÖN · Published jun 1, 2019 at 01:15

På grund av de många vägarbetena kring Lövånger hade NCC hyrt in sig på fotbollsplanen, vilket innebar att veteranfordonsträffen detta år fick hålla till på ”nyåkern”, som vanligtvis är besökarparkering.

Utöver några mindre logistiska parenteser, som att inkommande och utgående trafik fick samsas om samma väg och att serveringen hamnade något avsides, var det inget som störde arrangemanget.

– Snart har vi fyllt hela utställarområdet, som är större än i fjol, så vi är väldigt nöjda, konstaterar Göran Eriksson.

Bland alla bilar, motorcyklar, lastbilar och traktorer hade den omkring 90 år gamla råoljemotorn från Bolinders i Eskilstuna en särskild plats på områdets nordöstra hörn.

En gång drev den en mistlur på fyrplatsen Fjäderägg, men numera är den ett klassiskt dragplåster i Uttersjön. Många flockades när motorn stånkade i gång efter benägen assistans av far och son Henrik och Victor Persson.

– Tidigare drog vi i gång den med traktor, men nu har vi fått den mer tidsenlig och drar i gång den för hand. Det är enklare, förklarar Henrik Persson.

Robert Marklund från Båtvik var en nöjd besökare.

– Det är en väldigt trevlig utställning med ett lättsamt upplägg. Man får komma och gå som man vill och titta på mycket fina grejer.

– Nästa år är vi tillbaka på fotbollsplanen igen, med nya friska tag och med kanonväg från båda hållen, säger Göran Eriksson.

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.