Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Hovstamp och bisurr i Vebo

Det finns avslagna matcher och så finns det hyperintensiva matcher. Vebomark och Åkullsjön/Bygdsiljum bjöd upp till det sistnämnda i lördags, med distriktsrekord i närkamper, en uppsjö brända lägen och en knapp uddamålsseger för hemmalaget.

Vebomark · Published jun 12, 2018 at 07:15

Vebomark behövde studsa tillbaka efter käftsmällen i matchen innan, 0-10 mot Hjoggböle. Jämfört med de senaste åren var det väldigt många nya namn i "Vebos" uppställning.

– Vi har tio spelare borta och ändå har vi 16 man i matchtruppen. Det är riktigt kul, sa tränaren Torbjörn Vallgren, som därmed slapp spela denna afton.

Ingemar Persson, Å/B-coach för kvällen, hade lika svårt att känna igen sig i hemmalagets uppställning.

– Vi siktar på seger så klart, men det känns som det här blir väldigt jämnt; oavgjort eller uddamålsseger åt något håll.

När matchen väl drog i gång såg det inte ut som om Å/B skulle ha skuggan av en chans att ta poäng. Vebomark hade två galopperande vildhästar i kedjan, Isak Morén och André Karlsson, som tycktes helt ostoppbara.

Som tur var för gästerna hade firma Morén/Karlsson inte kalibrerat siktet, för bollarna ven konstant någon enstaka decimeter utanför stolparna och över ribban.

Men det som mest präglade den här matchen var trots allt närkamperna. Redan efter ett par minuter stod det klart att situationerna skulle staplas på varandra och att ingen hade tänkt vika undan.

Omedelbart när bollen rullat ostört i ett par sekunder hördes hovstamp från alla håll och spelarna brakade ihop i en kedjereaktion av närkamper. Om bollen studsade ut kom snart en irriterad bisvärm redo för nästa omgång.

Domaren blåste sällan frispark och med tanke på den enorma mängden hårda närkamper förvaltade spelarna det förtroendet på ett beundransvärt sätt. Den grundläggande respekten överlevde matchen igenom.

Å/B:s nolla överlevde däremot inte, för efter 20 minuter fick Isak Morén bollen utanför eget straffområde och galopperade sedan iväg över hela planen och hängde in 1-0 i nättaket. Ett imponerande nummer, som nog är vanligast i pojklagssammanhang.

– Det sägs att jag är snabb, så det försöker jag utnyttja. Med lite flyt kan man göra såna mål, sa Morén.

Å/B replikerade högst oväntat med 1-1 på sitt första avslut på mål. Jonas Zakrissons frispark satt pressat och fint förbi mur och målvakt.

I andra halvlek var det gästerna som hostade upp sig och Vebomarks tidiga dominans tycktes förgäves. Men så ordnade Samuel Löfroth en straff som han själv rullade in och det blev segermålet.

Dramatiken och intensiteten varade dock ända fram till slutsignalen. Då fick spelare och publik slutligen släppa ned sina spända axlar efter 90 minuter som inte hade en död sekund.

– Det här var kul, men jobbigt! Vi var värda att vinna, men vi har en oförmåga att göra mål, sa Torbjörn Vallgren och pustade ut.

Å/B tar få poäng, men fortsätter skriva historia varje match. Den här gången var hela familjen Lindgren (mamma Mia, pappa Ulrik och sonen Felix) på planen samtidigt. Hade Ingemar hoppat in, så hade även familjen Persson (mamma Ewelina, sonen Ted) varit komplett.

Vebomark - Åkullsjön/B: 2-1 (1-1)

1-0 ('21) Isak Morén (solo från eget straffområde), 1-1 ('27) Jonas Zakrisson (frispark), 2-1 ('69) Samuel Löfroth (straff).

Avslut (på mål): 21-13 (11-6)

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...