Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Ingemars inspirationskälla är naturen

Ingemar Brantmo har 154 nära vänner. En vän för varje tillfälle, uttryck, färg och nyans. Om någon av dessa vänner skulle försvinna blir det sorg.

Lövånger · Published jun 30, 2018 at 07:15

Nu handlar det inte om 154 stycken fysiskt mänskliga vänner, utan om penslar, som är Ingemar Brantmos viktigaste verktyg för att skapa sina målningar. Genom åren har han mist en och annan vän.

– Penslarna är som ett gäng kompisar. De lever och bor ihop med mig. Vi har en nära relation, och när någon pensel "dör", så blir det sorg. Sedan att hitta en ersättningspensel är inte lätt. Varje pensel jag har blir till en personlighet. Det tar en tid innan vi blir vänner. Att hitta rätt pensel tar sin tid, och att få en relation till, menar Ingemar och sätter sig tilrätta i den svarta fotöljen.

Vi sitter i Ingemars mysigt inredda ateljé som är ihopbyggd med hans hus. På väggarna hänger flera av Ingemars alster. På två staflin sitter två påbörjade tavlor. För det är så Ingemar jobbar.

– Jag arbetar med flera målningar samtidigt. Det fungerar bra för mig. Jag arbetar med sådana tekniker att tavlorna måste torka mellan varje runda jag målar. Jag väljer den teknik jag vill ha för just den målningen, säger Ingemar och håller upp en tavla och visar.

Vissa konstnärer stänger inne sig själva när de skapar, men det gör inte Ingemar.

– Nej det gör jag inte. Jag kan ta pauser när någon knackar på dörren och vill komma in till mitt garage, säger han.

Ja Ingemar kallar sin ateljé eller studio för just "garage".

– Jag jobbar bäst på kvällar och nätter. Beror kanske på att jag jobbade tidigare som personlig assistent. Men jag tror att jag är en bättre människa nu när jag återupptagit konsten igen.

Ingemar har målat från och till sedan 1968. Under en period var han tvungen att helt sluta måla på grund av lösningsmedelsallergi. Ingemar ägde ett tryckeri, som han blev tvungen att sälja på grund av allergi. Han utbildade sig till kock och har drivit en restaurang i Slöjdarnas Hus utanför Vännäs. De senaste 12 åren har han arbetat som personlig assistent i Umeå.

– Min allergi har försvunnit med tiden. Jag är som en tonåring igen nu när jag tagit upp konsten igen, säger han i ett skratt.

För cirka tre år sedan flyttade han till ett hus i Lövånger.

– Det ångrar jag inte. I Lövånger är det lugnt och skönt. Vill jag ha lite fart åker jag till i Umeå där jag tidigare bodde. Vi har fantastiska grannar här. En av de är pensionerad rammakare. Det passar perfekt för mig, ler Ingemar och rätar till sina glasögon.

Det som inspirerar till Ingemars målande kan vara en händelse, men mest är det naturen som inspirerar.

– Min huvudsakliga inspiration kommer från naturen. Då ser jag mycket på detaljer som återkommer i mitt målande. Men att träffa folk och livsupplevelser inspirerar också till skapandet, menar Ingemar.

Ingemar tycker inte om att måla saker som folk ser vad det är.

– Det är inte intressant att måla något som jag inte får några frågor om, det ska vara abstrakta målningar. Bilder som är overkliga inspirerar mig. Bilden är inte klar förrän betraktaren har gjort sin insats. Nuet går inte att återskapa. I dag behövs ingen konstnär som gör porträtt eller landskap. Alla har tillgång till kamera numera. Abstrakt är mer gångbart att måla i dag. Jag är en abstrakt person i en realistisk värd. Hellre det än att vara realist i en abstrakt värld, menar Ingemar.

Att måla för Ingemar är som att meditera. Men han vill absolut inte jämföra sin "meditation" med yoga. Vardaglig problematik existerar inte när Ingemar målar. Däremot lyssnar han på musik, och då helst Frank Zappa.

Ingemar har några ritualer när han målar.

– Oftast är musiken Zappa. Tar en stor kopp kaffe. Det väcker upp mitt sinne. Om kaffet blir kallt gör ingenting. Jag dricker det ändå. Penseltvätt är också viktigt.

Molnformationer och himlar är Ingemars favoritmotiv.

– Ja där är inspirationskällan outtömlig. Åsk- eller bymoln, dimmoln, slöjmoln med mera. Moln och strukturer är väldigt viktiga. Det är en frihetskänsla, hävdar Ingemar.

Ingemars signum är cirklar.

– Det är för att skapa ett djup. Att placera ett klot framför eller bakom skapar ett djup i tavlan. Man ökar spänningen. Det blir en framåt och bakåt känsla.

Vilka råd vill du ge till en som nyss börjat måla?

– Res sakta. Stanna upp och iakta. Då kommer det egna jaget att ta hand om den egna talagen. Du kommer att hitta din egen stil.

Om du var en del av din atelje/garage, vilken del vill du då vara?

– Jag vill vara pensel nummer 12 som målar cyanblått.

Ingemar Brantmo

Aktuell: Ställer just nu ut två tavlor vid Botniasalong i Luleå. (Botniasalongen är en jurybedömd utställning). "Jag har jobbat mycket det senaste året för att kunna delta".

Ålder: 66 år.

Artistnamn: Branthmo.

Hur många tavlor har du målat: "Det är många. Har målat från och till sedan 1968".

Favoritfärg: "Blåa nyanser".

Tidigare yrken: Har drivit eget tryckeri och restaurang. Teckningslärare och personlig assistent.

Favoritmålare: Francis Bacon, (Surrealism, kubism, expressionism) och Mark Rothko, (abstrakta expressionismen).

Favoritmålning: "Det är Guernica av Pablo Picasso".

Förebilder: Salvador Dali.

Om att tjäna pengar på sitt målande: "Naturligtvis målar jag för egen skull, men blir väldigt glad om det leder till att sälja en tavla också".

Finns det fula tavlor: "Det är en samvetsfråga. Men ja det finns det".

Ingemars tekniker

Frotterar: "Jag ruggar upp ytan med en tvättsvamp eller sandpapper. Just den avsedda ytan blir då lite raspig".

Ströppling: "Jag duttar med pensel på den målade ytan som jag vill ska bli kornig eller knottrig".

Skiktmåleri: "Målningen byggs upp med många olika lager som får torka emellan. Lagren komplementerar varandra och bygger upp former och ljusskiftningar i bilden. Motivet blir verkligare. En procedur som tar lång tid".

Blyertsskisser: "Skissar i blyerts gör jag bara när jag gör blyertsteckningar. Inte när jag målar".

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.