Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Jakt på att komma nära den "lille"

Under några timmar varje måndag är det full fart i Folkets hus teatersal. Det är ingen teater som ges, utan en föreställning om hur man på ett lättsamt och glatt sätt spelar boule.
– Spela boule är ett gemytligt sätt att umgås och samtidigt få lite motion, säger Gunder Söderberg, en av initiativtagarna till boulespel i Lövånger.

Lövånger · Published nov 5, 2018 at 08:20

– Det ser inte ljust ut det där!

– Nja det beror på hur man ser det.

– Men den ligger ju inte nära den lilla!

– Jo det gör den… Nej du har ju rätt. Jag trodde det såg ljust ut.

– Hum! Hur gör vi med nästa boll?

Vad handlar detta samtal om?

Ja inte handlar det om någon kommande solförmörkelse. Det handlar om inomhusboule och ett av alla de samtal och kommentarer under spelets gång.

Vi befinner oss inne i Folkets hus i Lövånger och det är en grupp glada pensionärer som träffas varje måndag mellan klockan 13.00 och 16.00 för att spela boule och umgås.

– Vi började spela inomhusboule under våren i år. Vi hörde oss för om det fanns lämpliga lokaler att hyra. Det var Louise "Lollo" Andersson som nappade och tyckte det var bra om vi kunde komma och spela, säger "Sigge" Richardsson.

– Folkets hus med Louise i täten har verkligen ställt upp och gjort mycket för oss. Hon fixar fikat till oss varje gång vi är här och spelar. Louise är en klippa! Det kan vi med gott samvete säga, inflikar Gunder Söderberg, som även vill rikta ett extra tack till Birgitta Brännström.

– Birgitta är lite av min sekreterare. Hon har varit till stor hjälp, särskilt med att få in pengar till föreningen.

Innan bouleentusiasterna kunde börja spela inomhus, behövdes det köpas in bouleutrustning just för inomhusbruk.

– Fritidsförvaltningen på Skellefteå kommun har varit till stor hjälp. Genom PRO:s hjälp kunde kommunen köpa in bollar och annan utrustning i början så vi kunde börja spela, säger Gunder och "Sigge".

Innan de kunde spela boule inomhus, höll de till vid utomhus boulebanan intill Storstugan vid Lövånger kyrkstad. De har blivit lovade av Skellefteå kommun att det ska färdigställas två boulebanor till utmed den gamla. Boulegänget ser fram emot det.

– Vi önskar att så snart snön försvinner till våren påbörjar kommunen arbetet med de nya banorna. Annars är jag rädd för att intresset för boulespel kan försvinna, menar Gunder.

Stämningen är fortsatt hög inne på Folkets hus teaterlokal. Salen fylls av både skratt och glada tillrop. En och annan svordom hörs, men även de har en lättsam ton.

– Det är många skämtsamma gliringar som ges. Boule ger motion och ett sätt att umgås. Det här är ett sätt för personer att komma ut en stund. Vi sitter, pratar och löser världsproblemen, säger Gunder och skrattar.

Vilka är det som är bäst, damerna eller herrarna?

– Det är svårt att säga. Vi är nog lika bra. Rivaliteten finns mellan oss, men den är på en skämtsam nivå. Vi är kompisar allihopa, hävdar "Sigge" och Gunder.

Vid varje bouleträff är det cirka 20 personer i åldersspannet 65 till 90 år som kommer.

– Vi trodde inte det skulle bli en sådan succe som boulen har blivit. Redan från start har vi varit runt 18-20 personer som kommer regelbundet, säger Gunder.

Skillnaden på att spela boule inne jämfört med utomhus är stor.

– Bollarna vi använder inomhus är lättare. Bra för de som har problem med sina handleder. Sedan är det ju skillnad på underlaget. Det har sina olika tjusningar att spela både inomhus och utomhus, säger Gunder.

Har ni några tips till de som vill börja spela boule?

– Det är bara att komma hit och spela boule med oss. Spelar ingen roll om du är gammal eller ung. Alla är välkomna, säger Gunder och "Sigge".

Det är många skämtsamma gliringar som ges.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...