Lördag 25 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Christin Dahlgren vill gärna se att bagarstugor används mer; inte minst som en del av krisberedskapen. Foto: MORGAN BOHMAN

Kan bagarstugor skapa turism?

Kulturhistoria och doften av nygräddat bröd, kan det vara en turistmagnet? Ja, i Lövångerbygden har det börjat gro en liten tanke om att bagarstugorna kan bli ett besöksmål. Men ännu är vägen till ett färdigt koncept lång.

LÖVÅNGER · Published sep 11, 2019 at 11:15

För tillfället provas många nya upplägg för att skapa turism i mellanbygden. Under sommaren hade bland annat mord- och kyrktornsvandringar premiär i Burträsk. I Lövångertrakten finns det också en idé som ligger och jäser, nämligen tanken att bagarstugor kan locka turister.

Det var när norra länsdelens hembygdsföreningar i våras träffades på Nordanå, som en förening från inlandet berättade om sitt test med bussturer mellan bygdens bagarstugor.

Det var en idé som Christin Dahlgren, ordförande i Vebomarks hembygdsförening, tände på. Bagarstugan har definitivt en dragningskraft, menar hon.

– I min ålder har man upplevt det som barn, hur underbart det var med doften när det bakades på hösten och våren.

På senare år har man även involverat barnen på Vebomarksskolan i bakandet med lyckat resultat.

– Men det är även med anledning av klimatet. Det är viktigt med bröd som går att spara i en trälåda länge. Att använda bagarstugor är ett led i krisberedskapen, konstaterar Christin Dahlgren.

En rundtur bland bagarstugorna i Lövångerområdet bör kunna intressera både gammal och ung.

– Det skulle nog tilltala många åldrar, att smaka på bröd och känna miljön. För oss äldre är det nostalgi, men vi kan även få yngre att använda bagarstugor mer, säger Christin Dahlgren.

I trakterna kring Lövånger har Vebomark, Vallen, Selet, Bissjön och Övre Bäck offentliga bagarstugor i byaregi, men det finns förstås många privata, då nästan varje gård hade en egen bagarstuga förr i världen.

Söder om Lövånger försökte man för några år sedan inventera alla bagarstugor för att se om någon byaförening ville ta över driften, men projektet drabbades av tidsbrist.

– Men nu blir jag lite peppad igen när du ringer om det! Det finns ett stort intresse och ett behov, men just nu finns ingen till uthyrning, säger Margareta Olofsson på Kräkångers ekogård.

Anders Hallberg i Kåsböle, som bakar barkbröd till vardags, tror på idén.

– Det är värt att prova. Folk är intresserade av bakning och det ligger i tiden. Det skulle nog inte bara locka turister, även folk i stan vill nog komma ut och prova att baka.

Inte minst är det viktigt för återväxten av brödbakare, ett skrå som magrat av de senaste decennierna.

– Många äldre som säljer bröd på marknader har fallit bort. Det finns bara enstaka kvar, säger Hallberg.

Rune Wästerby på Skellefteå Museum lyfter fram att Västerbottens museum har gjort två böcker om brödbak i Västerbotten och tycker idén är värd att utforska.

– Det är brödbaket som är turistattraktionen, att bagarstugorna hålls i gång och att man säljer bröd, med lite lokalhistorisk förankring, säger Wästerby och tillägger:

– Kyrkan och kyrkstan i Lövånger verkar inte längre vara tillräckligt för att folk ska stanna flera nätter och då är det värdefullt med fler och nya idéer som kan locka turister.

Att använda bagarstugor är ett led i krisberedskapen.

Lever i hopp om en ljus framtid för gatlysena

Hökmark Kampen för att behålla gatlysena i byarna i Skellefteå kommun befinner sig i ett avvaktande läge just nu. Politikerna på ett möte om gatlysen som hölls för ett tag sedan...

Vakin: Detta händer med ditt matavfall

Robertsfors kommun Innehållet i de bruna soptunnorna transporteras vidare till Skellefteå för att bli drivmedel till bland annat lokalbussarna. Johan Sjödin på vakin berättar hur...

Bra start – vill se nya ansikten

LÖVÅNGER En av de viktigaste nyheterna i Lövånger under 2019 var att entreprenörsparet Emelie och Celina Ahlback tog sig an utmaningen att driva kyrkstaden, Storstugan och...