Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Staffan Markström kan konstatera att Bjuröklubb blivit öppnare och havet mer synligt sedan förra sommaren, men ännu öppnare skulle det kunna bli. Frågan är bara när röjningen av träd kan återupptas på allvar igen? Foto: MORGAN BOHMAN

Långsiktigt på Bjuröklubb

Bjuröklubb drar tusentals turister i Lövångertrakten varje år och tack vare projektet Naturnära Jobbs röjning av träd kan besökarna nu se betydligt mer hav än i fjol. Samtidigt är det oklart om röjningsarbetet kan fortsätta, då höstbudgeten abrupt avslutade projektet i december.

BJURÖKLUBB · Published jun 24, 2019 at 07:15

Det finns både långsiktighet och kortsiktighet i den här historien. En aspekt av det förstnämnda är att Bjuröklubb blev naturreservat 1976 och därefter har naturen fått sköta sig själv.

En följd av detta är att blivit många långa träd som tyst står och betraktar havet, och eftersom störst går först har träden skymt sikten för de tusentals turister som varje år besöker Bjuröklubb.

– Det var ju så tätt att man inte såg havet, säger Staffan Markström, som både har stuga här och kan ses som en riktig Bjuröklubbvurmare.

I höstas kom så vändningen. Genom projektet Naturnära Jobb började en arbetsstyrka röja skog ute på klubben och utsikten blev snabbt en helt annan.

Det är därför Staffan Markström ser så nöjd ut där han står på stenhällen vid lotsutkiken. För nu kan man, för att begagna en Arja Saijonmaa-strof, se ”högt över havet och bort emot land”. Det är ”långsiktigt” så det förslår.

– Länsstyrelsen har återskapat kulturlandskapet och det är viktigt, för vi måste värna historien, understryker Staffan, som dels intresserat sig för biskopen Olaus Magnus, som för precis 500 år sedan besökte Bjuröklubb, men även platsens betydelse för sjöfarten.

Ett skifte i långsiktigheten kunde märkas för några år sedan, när en ny skötselplan antogs. Tomas Staafjord, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen, förklarar.

– Den nya skötselplanen påpekar både kultur- och naturvärden, samt behovet av en ökad tillgänglighet. Det här är en åtgärd som återställer kulturmiljön.

Staafjord syftar då främst på fyren och lotsutkiken; en plats som var helt beroende av fria siktgator ned mot havet när fartyg passerade och behövde lotsas rätt i de förrädiska vattnen.

– Den skog vi ser nu är en igenväxningsskog som kommit upp efter att lotsarna lämnat platsen, konstaterar Tomas Staafjord.

I egenskap av naturreservat låg fokus tidigare starkt på naturvärdena. Det märktes inte minst när rampen upp till toppen av Bjuröklubb byggdes för tiotalet år sedan. Då var man tvungna att vidta försiktighetsåtgärder för att inte en enda trädgren skulle brytas.

Nu, 2019, får skogen stå tillbaka för prioriteringen att platsen ska hamna så nära sina kulturhistoriska glansdagar som möjligt.

Det kortsiktiga i den här historien är att projektet med Naturnära Jobb endast fick en ungefär fyra månader lång verksamhetsperiod. När M:s budget, med stöd av KD och SD, klubbades igenom i december försvann finansieringen för Naturnära Jobb, varför projektet abrupt avslutades.

– Vi tycker det är oerhört synd att Naturnära-projektet skrotades, men det kommer garanterat att komma tillbaka, säger Tomas Staafjord hoppfullt.

Staffan Markström är förstås nöjd med att utsikten på Bjuröklubb bjuder på mer blått än grönt, men mycket vill ha mer.

– Planen var ju att det skulle bli fri sikt längs hela kustremsan.

Det är oklart om träden fortsätter falla på ”klubben” framöver. Den som lever får se, brukar det ju heta.

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

För kallt på ”Manhattan”?

BURTRÄSK Hyresgäster som sitter med filtar och vantar, köper in egna element och värmer upp lägenheten genom att köra ugnen med öppen lucka. Nu kräver flera hyresgäster på...

Efter seriesegern: Så ska RIK etablera sig i trean

ROBERTSFORS 2019 innebar ett stabilt avancemang till division 3. Med stark vilja, en stärkt organisation och ett sammansvetsande träningsläger i Spanien har Robertsfors IK tänkt...

Sänker hastigheten trots massiv kritik

MELLANBYGDEN Kritiken från berörda kommuner angående sänkningen av hastighetsbegränsningen från 90 till 80 kilometer i timmen var inte nådig. Trots det tänker Trafikverket inte...