Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lövånger hälsocentral har den personal de behöver – men den är svår att ersätta vid behov, förklarar Maud Sjöberg. Foto: ARKIV

Lövånger bäst i Västerbotten

De senaste patientenkäterna visar att Lövångers hälsocentral får bäst betyg i hela Västerbotten.– Det känns naturligtvis fantastiskt roligt att patienterna är så nöjda med oss, säger verksamhetschefen Maud Sjöberg.

Lövånger/mellanbygden · Published aug 2, 2018 at 13:00

Att Lövångersborna tycker om sin hälsocentral har varit tydligt även tidigare. I patientenkätundersökningen för två år sedan blev Lövångers hälsocentral den tredje bästa i länet men i den senaste undersökningen fick de alltså det allra bästa betyget i Västerbotten – och ett av de 20 bästa i landet.

Patientenkäten ber sina deltagare sätta betyg på bland annat tillgänglighet, kompetens och kontinuitet. Allra högst betyg fick Lövånger i kategorin bemötande.

Maud Sjöberg har en teori om vad de goda resultaten beror på.

– Ja, jag tror det har att göra med vår litenhet och att vi är nära våra patienter, vi känner dem och de känner oss. Vi har hög tillgänglighet och kontinuitet, säger hon.

Ingen annan av mellanbygdens hälsocentraler återfinns på länets topp-tio-lista, även om Robertsfors kommer nära, men vad skillnaden kan bero på vet Maud Sjöberg – som också är verksamhetschef på Burträsk – inte.

– Det vet jag faktiskt inte men jag vill understryka att Burträsk också har bra siffror även om de inte är lika exceptionella som Lövångers, säger hon.

Den åsikten bekräftas av siffrorna – Burträsks helhetsbetyg på 78,5 är betydligt bättre än länets lägst rankade hälsocentral i Kåge som har 68,5.

Tror du Lövånger får behålla förstaplatsen?

– Det hoppas jag men mycket beror på om vi får behålla den personal vi har, det blir svårare och svårare att rekrytera, men om vi behåller personalen tror jag på höga placeringar också i framtiden.

Avgörande för att Lövånger ska få behålla sina goda resultat tror hon är att de också får behålla sin personal.

– Vi har full bemanning men om vi skulle behöva ersätta någon så skulle det vara svårt. Vi har en bra arbetsmiljö men vi har också haft tur som har hittat läkare som dessutom har velat stanna så länge, säger Maud Sjöberg.

Naturligtvis fantastiskt roligt.

Länets högst rankade hälsocentraler

  1. Lövångers hälsocentral (Skellefteå): 94,1
  2. Min Hälsa hälsocentral (Umeå): 91,9
  3. Husläkarna hälsocentral (Umeå): 91,0
  4. Citymottagningen hälsocentral (Umeå): 90,1
  5. Bjurholms hälsocentral (Bjurholm): 86,4
  6. Malå sjukstuga/hälsocentral (Malå): 86,4
  7. Norsjö hälsocentral (Norsjö): 86,1
  8. Åsele sjukstuga/hälsocentral (Åsele): 85,9
  9. Dorotea sjukstuga/hälsocentral (Dorotea): 85,8
  10. Tärnaby sjukstuga/hälsocentral (Storuman): 84,7

Källa: Sveriges kommuner och landsting