Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lövånger får ny lekpark

Lite senare i höst står Lövångers nya lekpark klar.
– Tanken är att både äldre och yngre ska mötas i den nya parken. Det kommer att finnas lekutrustning för både de äldre och yngre, säger landskapsingenjör och projektör, Linnéa Roos, vid Skellefteå kommun.

Lövånger · Published okt 7, 2018 at 06:15

Den gamla lekparken som i folkmun kallas för ”gropen”, ligger snett bakom Mellabygdens redaktion efter Kungsvägen i Lövånger, sjunger på sista lekparksversen.

Den är gammal, sliten och ska rivas.

Därför får Lövånger en helt ny parkyta med lekplats, där barn, pensionärer och familjer ska få ta del av både redskap och en plats att umgås på.

– Vi vill få en bättre standard på lekparken. Den gamla utrustningen i "gropen" är utsliten och istället för att byta ut sakerna där, bestämde vi oss för att flytta parken till så kallade Popelparken intill Prästgårdens äldreboende, säger Linnéa.

Den nya parkytan ligger på en soligare plats och dessutom finns ett samarbete med äldreboendet.

– Det är bra för de äldre att få se barnen leka. Vi har talat med äldreboendets chef att det även ska bli saker för de äldre att nyttja i parken. Ett cykelhjul för äldre sätts upp, där de kan sitta och träna. Tanken är att doft av tjära, syren och schersmin ska locka fram minnen från svunna tider, menar Linnéa.

Nya parken kommer att gå i jordnära färger som brunt, orange och beige. Miljötänket finns med i byggandet. Granitblock, sandsten och plast återvinns, samt en liten stockstuga från den gamla lekplatsen. Stugan renoveras och får ett fräschare utseende. Till våren kommer det att planteras träd och buskar.

– Rullstolsburna ska lätt kunna vistas i parken. Den stora kompisgungan, sandbakbordet och området kring stockstugan kommer att vara tillgängligt samt samvaroytan. Alla som har barnasinnet kvar är parken till för. Vi vill att nya parken ska bli en mötesplats för alla, påpekar Linnéa.

Den gamla parken kommer att rivas och sandytorna kommer att sås igen.

– Jag vet inte vad ytan kommer att användas till. Kanske placerar vi ett fotbollsmål där, säger Linnéa.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.