Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

”Hembygdsföreningens målsättning är att driva uthyrningen vidare, men ingenting är helt klart ännu, säger Gudmund Fahlén, ordförande i Lövångers Hembygdsförening. Foto: MIKAEL WIKMAN

Lövånger kyrkstad i konkurs

På måndagen förra veckan begärde Lövånger Kyrkstad AB, sig själva i konkurs.
– Oerhört tråkigt för alla inblandade. Jag hoppas verkligen att konkursförvaltaren hittar någon ny köpare av kyrkstaden, säger Evy Andersson, ordförande i Lövånger Kyrkstad AB.

Lövånger · Published okt 30, 2018 at 11:00

Nu har konkursförvaltaren tagit över. Närmast kommer det att ske en inventering av huset. Det kommer att ta mellan 4–6 veckor att göra. Under tiden kommer Lövånger kyrkstad att läggas ut till försäljning.

– Jag hoppas verkligen att konkursförvaltaren hittar någon köpare. Det skulle vara så tråkigt om anläggningen kommer att stå tom. Hittas ingen köpare i dagsläget så kommer huset att stå tomt utan verksamhet, men med värme påslagen, så inte det fryser sönder, fram till våren. Då konkursförvaltaren kommer att ta ett omtag av det hela, säger Evy Andersson, ordförande i Lövånger Kyrkstad AB.

Lövånger Kyrkstad AB (svb) har bedrivit verksamheten sedan februari 2014 med fem till sex årsanställda. Antalet övernattningar i kyrkstugorna har gått från cirka 1 000 vid starten till cirka 4 000 innevarande år.

Förutom boende har konferenser, familjeevenemang, lunchrestaurang, café och camping rymts inom verksamheten.

Två kockar är redan varslade och föreståndaren har sagt upp sig.

– Kvar finns en vaktmästare som vi har tänkt ta över in i hembygdsföreningens verksamhet, menar Evy.

En av anledningarna till konkursen är höga energikostnader.

– Storstugan och dess driftkostnader är boven i dramat. Uthyrningen går bra. Men Storstugan och uthyrningen går hand i hand för att fungera. Får vi fler konferenser då går även Storstugan med matserveringen bra, säger Gudmund Fahlén, styrelseledamot i Lövångers kyrkstad AB, samt ordförande i Lövångers Hembygdsförening, som äger de flesta av kyrkstugorna.

– Det är framförallt Storstugan och dess kök, som är felbyggt från början, som gör att energikostnaderna skenat iväg. Ventilationen är gammal och all värme går rakt ut i luften. Köket är gjort för 400 lunchserveringar, och det är alldeles för stort, säger Gudmund.

Konkursen drabbar inte själva uthyrningen av stugorna.

– Hembygdsföreningens målsättning är att driva uthyrningen vidare. Jag har fått i uppdrag att sondera terrängen, men ingenting är helt klart ännu. En sak är dock klar, och det är att Lövångers Blommor är beredda att ta hand om nyckelutlåningen. Vi har styrelsemöte i morgon, (läs i dag tisdag), säger Gudmund Fahlén.

Vad innebär det här för bygden att Lövånger kyrkstad måste stänga?

– Det är jättetråkigt! Bygden förlorar så mycket på detta. Arbetstillfällen försvinner, bröllop och andra olika evenemang försvinner. Nej jag hoppas verkligen att det finns någon som vill köpa och driva kyrkstaden vidare, säger Evy.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...