Fredag 22 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många fann jazzig hamn i Munkvikens nya famn

Samma fina jazz, men i en ny arrangörskostym. Alla bitar föll på plats när Jazz vid Havet genomfördes inför omkring 200 besökare i Munkvikens lägergårds lokaler den 24 juli.

MUNKVIKEN · Published aug 1, 2019 at 06:15

Med bil och cykel, till fots och till och med en och annan som angjorde en brygga. Det var många som kom för att dels lyssna till högkvalitativ jazz, men dels också uppleva hur helhetslösningen med mat och lokaler på Munkvikens lägergård skulle falla ut.

– Vi har höga förväntningar. Folk har frågat efter jazzen i Avan, så det är kul att vi får göra det här i combo med Munkviken. Vi levererar bra musik och de levererar mat och fika, säger Robert Löfstedt, en av arrangörerna, medan han står i entrén och löser in besökarna.

Tidigare har arrangemanget hållits i Avan, men nu har arrangörerna alltså hittat ett samarbete med Munkvikens lägergård, vilket ger tillgång till lämpliga lokaler för mat- och fikaservering, samt möjlighet att hålla konserten inomhus vid behov.

Men, precis som under tidigare upplagor, var sommarvädret alldeles perfekt. Den tryckande värmen hölls i schack av svaga havsvindar och publiken hade en behaglig upplevelse när de började slå sig ned på bänkar, medhavda stolar, stenhällar och till och med i en sandlåda.

– Det här med att det blir större och med servering, det är ju bättre än när arrangemanget var på privata tomter, säger Åke Furberg från Skråmträsk, som har kommit i god tid för att hinna avnjuta en matbit före konserten.

– Det är roligt att höra jazz och så är det fina artister. Claes Janson är ju duktig, må jag säga, säger Furberg.

Mellanbygden hinner få en pratstund med Clas Janson innan det är dags att äntra scenen. Han plitar just ned det sista av låtlistan.

– Det blir många låtar från nya plattan ”Ett ord till mina polare”. Det blir mycket sorg och mycket minnen; en hyllning till de som lämnat oss och till de som är ute och harvar än, säger Janson, som i mer än ett halvsekel givit röst åt blues, jazz och visa.

Dagen efter skulle Janson vidare till Holmöns visfestival, men redan i Munkviken var förväntningarna höga.

– Det här är ju hur mysigt som helst. Det är så avspänt när folk sitter i solen och äter, så det är svårt att ställa till det så det blir sämre stämning.

Det blev definitivt inga dippar i stämningen under de jazzgungande två timmar som följde. Janson och gästartister skapade ett uppskattat gung ända fram till extranumret ”Har du kvar din röda cykel?”, som fick kvällens största bifall.

– Hoppas vi kan köra nästa år. Jag kommer gärna! avslutade Claes Janson.

Arrangören Jim Nilsson, som även han tog ton i två låtar, gav tummen upp.

– Publiken och vi är nöjda. En fin konsert och allt stämmer överens. Jag tror vi var mellan 180 och 200.

– Vi hade 80 förbokade matgäster, så det var full rulle i köket, säger Eva Johansson, verksamhetsansvarig på Munkvikens konferens- och lägergård.

Ingen fulgran i Lövånger i år, men kan bli comeback

LÖVÅNGER 2017 började det med en vacker gran som senare fick en del ”stryk” på vägen till Lövångers centrum och som senare väckte stor uppmärksamhet för att den var ovanligt ful....

Kassagirot med fullservice nu på plats i Lövånger

LÖVÅNGER Förra året gick Riksbanken ut och förutspådde ett kontantlöst samhälle till 2030-talet. Men fram tills dess används fortfarande kontanter, om än i allt mindre...

Vill locka fler unga till jakten

LÖVÅNGER Förra veckan hölls en prova på dag för framtida tillika potentiella unga jägare i skogen. Syftet är att ge en inblick i jakten för ungdomar inför en kommande kurs där de...

Torbjörn Vallgren årets ungdomsledare

VEBOMARK Torbjörn Vallgren i Vebomarks IF har utsetts till årets ungdomsledare inom fotbollen. Utöver äran innebär det även ett stipendium på 15 000 kronor.