Lördag 29 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Siw och Hans Carlsson från Rickleå sålde rökt nätting på Skördemarknaden i Lövånger. Foto: MAGNUS LINDGREN

Marknad i Lövånger lockade många besökare

Den gångna helgen var det skördemarknad i Lövånger. Marknaden lockade mycket folk båda dagarna och utställarna verkade riktigt nöjda.

LÖVÅNGER · Published sep 26, 2019 at 07:15

Hans och Siw Carlsson, Rickleå, gjorde premiär på skördemarknaden i år.

– Vi fiskar och röker nätting, berättar Hans Carlsson.

Fiskar nätting gör paret i Rickleån.

– Det är ganska bra med nätting där, men det är inte som på 60-talet, säger Hans som förklarar att det är en ganska svår konst att röka nätting.

– Det gäller att hålla temperaturen, den får inte övertstiga 26 grader vid kallrökt nätting.

Det råder väldigt delade meningar om huruvida det är gott med nätting enligt makarna.

– Det är lite som med surströmmingen. Folk tycker väldigt olika, säger Siw som berättar lite om hur nättingen kan avnjutas.

– Den ska serveras varm, kanske med en gräddsås och potatis till. Man steker den i smör. Sedan dricker man en öl till eller ett glas mjölk.

Enligt Hans är nättingen inte lika populär som förr. Ett sätt att sprida populariteten är därför att visa upp sig på marknader som Lövångers skördemarknad.

– Intresset har varit över förväntan, vi har haft många intresserade. En del har sagt ”Nätting! Det har jag inte sett på 20-30 år!” förklarar Siw.

Hon vill varna för ’bilfälla’

YTTERBYN Monica Ahlberg hade i december en obehaglig upplevelse där en bil först försökte stoppa henne och sedan förföljde henne när hon körde förbi. Nu vill hon varna andra och...

Brinner för att fylla ödehus

MJÖDTJÄRNLIDEN Liza Gryning hittade paradiset när hon för tre år sedan flyttade från södra Sverige till Mjödtjärnliden utanför Bygdsiljum. Svårigheten att hitta någonstans att bo...

Bybor om lyset: ’Ni bryter mot kommunallagen’

YTTERBYN Under vecka 7 genomförde Skellefteå kommun en turné med möten kring vägbelysning i fem byar i Mellanbygdens område. På träffen för Ytterbyn, Västra Näset och Östra...

Plastskatten ska bryta mönster

LÖVÅNGER Den 1 mars blir det extra tungt att bära hem matkassarna från butiken. Ekonomiskt, alltså. En ny skatt dubblar priset på plastkassar och tycks kunna få stor inverkan på...