Onsdag 12 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Med livet som insats på balkongen

Är boule din stora passion, eller går du hellre på loppis? Eller drömmer du om att ge ut en egen bok? Kanske går ditt företag knackigt i dessa coronatider så du behöver få fart på affärerna. Allt detta och mer därtill kan du få hjälp med, bara du far till Blacke.

BLACKE · Published jul 13, 2020 at 11:15

En harpa har så många som 47 strängar, men de båda blackeborna Agneta Rebo och Ulf Janebo har tillsammans betydligt fler på sin gemensamma lyra.

Sedan de för sex år sedan köpte den 190 år gamla västerbottengården i Blacke, har de en att göra-lista längre än en långfredag.

Men låt oss ta det från början.

Ulf Janebo har en lång och gedigen erfarenhet inom tryckeribranschen.

I samband med millenieskiftet började han arbeta med ett eget tryckeri, för att senare göra sig av med tryckpressen och därmed nöja sig med att förmedla trycktjänster som trycksaksmäklare.

Vartefter åren sedan gick började han alltmer ägna sig åt förlagstjänster och att ta fram små upplagor av böcker.

– Jag blev kontaktad av Piratförlaget för ett tiotal år sedan, berättar Ulf Janebo, de frågade om jag kunde trycka böcker i små upplagor.

Då Janebo hade de rätta kontakterna, kunde han ge en offert de bara inte kunde tacka nej till.

– Det ledde fram till att jag sedan 2008 har tryckt i princip alla Piratförlagets böcker i en förhandsutgåva, förklarar Janebo, som kan vara allt från tio till 100 exemplar, beroende på vilken författare det är.

Det är den snabba utvecklingen inom digital tryckteknik som ligger bakom möjligheten att till konkurrenskraftiga priser till och med med trycka böcker i så små upplagor.

– Nu utvecklas ju de digitala maskinerna mer och mer, förklarar Ulf Janebo, och jag tror att det digitala tryckandet kommer att användas vid allt större upplagor och ta över allt mer av det som tidigare av lönsamhetsskäl trycktes i offset.

Under hela sin yrkeskarriär har Ulf Janebo varit mycket intresserad av att marknadsföra sig och sina tjänster via olika former av nätverkande.

Som en följd av detta har han i många år varit medlem av det amerikanska affärsnätverket BNI, Business Network International.

Det var också där han träffade sin sambo, och numera även affärspartner Agneta Rebo.

Som ägare av ett IT-företag var även Agneta Rebo medlem i BNI, för att där hitta nya affärsmöjligheter.

Och det var inom detta nätverk hon först kom i kontakt med Asentiv, som extremt kortfattat är ett internationellt koncept för framgångsrik affärsutveckling.

– Det var där jag fick lära mig att tänka 180 grader tvärtom för att hitta affärer, berättar Agneta, som efter ett antal omgångar till USA för utbildning i konceptet blev den andre i Sverige, som får köra Asentivs alla utvecklingsprograms olika delar.

Och då Agneta har inspirerat Ulf att engagera sig i Asentiv, så är nu Ulf Janebo på god väg att bli den tredje i Sverige som får arbeta med detta, men ännu har han en del kvar att lära.

Men allt är inte business för dessa välslipade diamanter inom nätverkande och marknadsföring.

En 190 år gammal västerbottengård kräver eoner av tid för underhåll och restaurering.

Ändå tar sig både Ulf och Agneta tid att aktivt arbeta inom Blackenejdens Byaförening för att nu, i coronatider, ändå kunna erbjuda sociala aktiviteter där avstånd kan hållas.

Blacke runt på 80 dagar, tipspromenader och Blacke Boulemästerskap är exempel på den typen av aktiviteter.

Dit räknas även Blacke loppislada, där du kan hitta allt från ax till limpa.

– Vi är lika på det sättet, förklarar Ulf Janebo, att ingen av oss tycker om att slänga saker, som kan komma till användnig och glädje hos någon annan.

Och det fick undertecknad erfara, som for hem ifrån Blacke med ett fint grillförkläde i läder, inköpt för en bråkdel av nypriset.

Jag fick lära mig att tänka 180 grader tvärtom för att hitta affärer.

Äntligen en publik aktivitet i Ljusvattnet

LJUSVATTNET Pimpeltävling och logdanser; allt har fått ställas in till följd av coronapandemin. Men byaloppisen kunde ändå genomföras tack vare smart planering och byns enorma...

Räkfrossa med anpassat avstånd

MUNKVIKEN Med sitt vackra läge och stora utbud av aktiviteter är Munkvikens lägergård ett populärt besöksmål för både gammal och ung. Och med synnerligen noggrann...
Sport