Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Multi-Kulti har öppnat dörren i Lövånger

Multi-Kulti heter den nya föreningen som har bildats i Lövånger. I nya lokaler ska de med invandrarbakgrund få lära sig allt från att sy till att få hjälp med läxläsning.– Efter vissa oroligheter i Lövånger har vi även startat en grupp där unga får lära sig hur man uppför sig och inte hamna i kriminalitet, säger verksamhetsledaren Mohamad Shidane.

Lövånger · Published jul 12, 2018 at 11:15

Mitt emot Mellanbygdens redaktion i Lövånger har den multikulturella föreningen tagit över den tidigare retauranglokalen. Lokalen är öppen för allmänheten.

– Vi har alldeles nyligen flyttat in i lokalerna. Tidigare höll vi till hos olika personer med studiecirklar, säger verksamhetsledare Mohamad Shidane.

I lokalen blir det nyttiga studier.

– Vi har ett nytt projekt på gång där vi i cirkelform stöttar föräldrar som nyligen kommit till Sverige. Handlar om hur man blir en bättre förälder. Att förstå svenska samhället, hur skolan fungerar och hur man skapar en bra relation till sina barn, säger Mohamad.

Projektet är i samarbete med NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, och kommer att pågå både i Lövånger och Skellefteå.

Andra cirklar som pågår eller kommer att startas är att lära sig sy med maskin, cykla, och läxläsning.

På senare tid har det varit problem med stölder och misshandel i Lövånger. Därför har Multi-Kulti startat en cirkel där unga träffas, ser film om droger och annan krimilalitet, och sedan för diskussioner om detta.

– Det är ett bra sätt att upplysa unga om att det är oaceptabelt att begå kriminella handlingar, säger Mohamad Shidane.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...