Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Kvartetten på Lövånger bygg som sparat mustasch. Jonas Sjölin, Jonas Larsson, Anders Lundholm och Andreas Melander. Foto: MAGNUS LINDGREN

Mustascher som odlas

En kvartett på Lövångers bygg har deltagit i Mustaschkampen och odlat mustasch sedan den 1 november. Dels som ett roligt inslag och dels för att uppmärksamma Sveriges vanligaste cancersjukdom, prostatacancer.

LÖVÅNGER · Published nov 28, 2019 at 07:15

– Ja det är en rolig grej på jobbet och sedan är det det här med prostatacancern, vi satt och pratade om det bara spontant på en rast och så bestämde vi oss för att göra det, berättar Jonas Larsson.

Sparandet har pågått sedan den 1 november.

– Ja men man kan inte tro det om min musche, det växer dåligt, jag skulle ha börjat tidigare, skrattar Anders Lundholm och tillägger:

– Det har varit ett litet försök till ”Hulk Hogan musche”, men då har jag fått höra hemma att om du ändå ska ha den så kan du ju försöka ha den lika lång på båda sidor.

Någon mustasch har kvartetten inte haft tidigare, möjligen i skolåldern.

– Jag har bara varit orakad men jag har aldrig haft någon ”musche”, säger Jonas.

Och det verkar inte som att någon av killarna på Lövångers bygg har tänkt att fortsätta spara mustasch eller behålla den befintliga.

– Jag längtar till den 1 december, då ska jag ta bort den. Det kliar i skägget, säger Jonas.

Har ni fått någon feedback på mustaschsparandet?

– Ja skratt, bara skratt och alla stirrar på en, säger Jonas och ler.

Och mustascherna verkar inte vara något som killarnas familjer heller är stormförtjusta i.

– Nej barnen bara skrattar.

Kan det tänka sig att ni gör om det här nästa år?

– Ja det tror jag säkert, men nästa gång får vi tävla! säger Jonas.

Syftet med prostatacancerförbundets Mustaschkampen är att göra det allmänt känt i Sverige att prostatacancer är landets vanligast förekommande cancersjukdom.

Tidig upptäckt räddar liv eftersom sjukdomen går att bota om den upptäcks tidigt. Prostatacancerförbundet anser därför att samtliga män som fyllt 50 år bör ta PSA-prov. Ett PSA-prov är ett enkelt blodprov. 

Att medverka i Mustaschkampen innebär att man som organisation blir delaktig i en kampanj som genomförs från november till december för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning kring prostatacancer.

Kampanjen pågår under hösten och vintern och föreningar och organisationer kan medverka på olika sätt.

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Kyrkstad hoppas på ”hemester”

LÖVÅNGER Förra sommaren var uthyrningen av stugorna i Lövångers kyrkstad fullbokad vissa tider. I år är läget helt annorlunda. Nu hoppas ägarna på en bättre senare del av...