Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Dåligt språk och verbala kränkningar har blivit ett allt större problem på skolor runt om i landet. Foto: PIXABAY

Nolltolerans mot dåligt språk vid Lövånger skola

Ledningen för Lövånger skola inleder inom kort ett projekt som syftar till nolltolerans mot dåligt språk.
– Skolan ska vara en plats där man känner sig trygg, förklarar rektor Johan Rönnberg.

Lövånger · Published feb 3, 2019 at 12:15

Dåligt språk och verbala kränkningar har blivit ett allt större problem på skolor runt om i landet.

Projektet vid Lövånger skola inleds med ett föräldrarmöte den 11 februari, då modellen kommer att introduceras.

– Redan nu reagerar vuxna givetvis mot svordomar och liknande, men det gäller också att prata med barnen och göra tydligt vad som gäller.

Enligt Johan Rönnberg kommer skolan att arbeta med en digital incidentrapport, där verbala övertramp dokumenteras. Främsta målet är inte att stävja spontana svordomar när någon exempelvis faller från en snöhög, utan ord som direkt kränker och sårar.

– Vid upprepade tillfällen ska vi se till att ha möten med skola, vårdnadshavaren och barn så att det inte bara passerar med en tillsägelse. Utan att vi faktiskt tar tag i det, och säger att detta inte är okej och att vi förväntar oss mer.

Han fortsätter:

– Det handlar om att sätta upp en ganska hög målbild, och försöka följa upp den så mycket som möjligt. Skolan ska vara en plats där man känner sig trygg.

Är dåligt språk ett problem på Lövånger skola?

– Det är ett problem på alla skolor, konstaterar Johan Rönnberg.

Han tror att det allt hårdare språk som barn och unga använder mot varandra på Facebook och sociala medier letar sig ut verkliga livet.

– Man känner sig skyddad bakom sin skärm, och sedan tar man med sig det här språket in i sin vardag. Där är man inte skyddad på samma sätt, och särskilt inte mottagaren.

– När du börjat använda hårda ord på sociala medier, då kommer du att använda dem även i mötet med andra människor. Det spiller över.

Rönnberg var tidigare biträdande rektor vid Norrhammarskolan i Skellefteå. Han införde nolltolerans mot dåligt språk även där.

– Det gick väldigt bra. Vi behövde bara följa upp några ärenden innan vi såg att det blev betydligt bättre.

Fråga

Är det rätt med nolltolerans mot "dåligt" språk?

  • Ja, när det gäller kränkande ord
  • Ja, både kränkande ord och svordomar
  • Nej

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.