Måndag 10 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Nu blommar det i Lilla Madeira

Trädgården Lilla Madeira är ett populärt mål för en somrig utflykt. I den steniga backen umgås träd med en mångfald av odlade växter och trädgårdskonst som ihop med dammar, en porlande bäck och flera små byggnader gör trädgården till en kopia i miniatyr av den välkända atlantön som givit trädgården dess namn.

KÅSBÖLE · Published jul 24, 2020 at 11:15

Till följd av de alltjämt rådande coronabegränsningarna, har besöksverksamheten på trädgården Lilla Madeira i Kåsböle sett annorlunda ut så här långt in på året.

De traditionella busslasterna med pensionärer från SPF och PRO har uteblivit i år, men besökarna hittar ändå i coronatillåtna skaror till den vackra trädgården.

Då trädgården omfattar nära en halv hektar mark är det lätt för besökarna att sprida ut sig och hålla det stipulerade avståndet.

– Vi har haft väldigt många besökare här i dag, intygar Bernt Wikström, som tillsammans med sin hustru Iréne, har anlagt den unika trädgården.

– Men de kommer ju utspridda över hela dagen, förklarar Bernt, så på det viset har vi kunnat klara begränsningarna med högst 50 besökare samtidigt.

När man vandrar runt bland besökarna är det inte bara norrländska dialekter som hörs, det tycks som om svenskarnas hemestrande även gynnat Lilla Madeira?

– Ja det är rätt så många besökare här i dag som kommer långväga ifrån, intygar Bernt Wikström, och många tycker att det är lite ovanligt att det finns en sån här trädgård så långt norrut.

– Dessutom, fortsätter Bernt, är ju miljön väldigt specifik  eftersom hela trädgården är anlagd på en mycket stenig backe som
i stort sett har varit använd som en kompost och stentipp tidigare.

Idén till att anlägga en trädgård fick Iréne Wikström för lite mer än 20 år sedan.

–En dag såg jag hur brandliljor börjat gro och växa av sig själv, berättar Iréne, de lyste med så vackra färger
i kvällssolen så jag bestämde mig för att anlägga en liten täppa på kullen.

– Sedan åkte jag och en väninna till Madeira på semester, berättar hon, och det var då jag fick jag idén till att döpa min trädgård till Lilla Madeira, eftersom jag tyckte att det här var som en stenig ö, och det är ju precis vad Madeira är.

För Therese Niemann från Bureå, var det första besöket på Lilla Madeira.

Therese var imponerad av den enorma artrikedomen, och uppskattade särskilt trädgårdens olika rum och trädgårdens olika växtzoner.

– Om man själv är trädgårdsintresserad, så inser man ju hur vansinnigt mycket arbete det måste vara att ha ett sånt här ställe, säger Therese, jag har ganska mycket trädgård hemma, men det här – det är ju en helt annan liga.

En framgångsrik besöksdag i Lilla Madeira sammanfattas till sist av Iréne:

– Det viktiga är ju att folk får vara ute och njuta av trädgården och naturen och äntligen får träffa varandra.

Det viktiga är ju att folk får vara ute och njuta av trädgården och naturen och får träffa varandra.

Räkfrossa med anpassat avstånd

MUNKVIKEN Med sitt vackra läge och stora utbud av aktiviteter är Munkvikens lägergård ett populärt besöksmål för både gammal och ung. Och med synnerligen noggrann...

Ökat intresse för båtliv ger fler oerfarna på sjön

BÅTLIV När fler väljer att semestra på hemmaplan har även intresset för båtar stigit rejält. Under maj månad ökade sökningarna efter båtar med 887 procent jämfört med maj ifjol....
Sport