Tisdag 18 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Ecorubs vd, Åke Paulsson, vid första delan av nya produktionslinjen. Foto: MIKAEL WIKMAN

Nya linjen är igång i Hökmark

Nu är den nya produktionslinjen igång vid Ecorub i Hökmark. En kinesisk tekniker har på plats hjälpt till med igångsättandet. Det innebär att de första leveranserna till kunderna är påbörjade.

Hökmark · Published dec 4, 2018 at 16:28

Som Mellanbygden tidigare berättat har återvinningsföretaget Ecorub köpt produktionsutrustning och laboratorieutrustning från Kina för att utveckla och tillverka pellets för formsprutning av råvara till plastindustri - hybridmaterialet.

Utrustningen är troligtvis den första som finns i världsskala som kan tillverka pellets av ett blandmaterial av återvunnen plast, gummipulver från bildäck och trämjöl eller annan cellulosa.

– Vi känner inte till någon kollega i denna bransch, säger Ecorubs vd, Åke Paulsson.

– Efter tre dagar var slutmonteringen ordnad. Vi saknade ritningar och instruktioner på hur det var tänkt för några detaljer. Den manual vi hade fått var på en kinesisk-engelska som vi inte riktigt förstod. Därför var det säkrast att en kinesisk tekniker kom till oss och visar hur produktionslinjen fungerar och om den är ihopsatt på ett riktigt och korrekt sätt.

På en eftermiddag hade Ecorub fått tillverkningsprocessen att fungera.

Företaget valde att testa ett riktigt besvärligt material och det gick som planerat. Maskinutrustningen måste ställas om för varje typ av material som ska producera och utrustningen är flexibel nog för att klara detta.

De första leveranserna till kunder från Ecorubs nya lokaler i Hökmark är nu på gång.

Vindkraft till Botsmark

BOTSMARK Nu är det klart att det byggs 25 vindkraftverk strax norr om Botsmark. Det är projektet Högaliden vindpark med bolaget Fred. Olsen Renewables som blir av. Nu får både...

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stopp för succélaget

RENBERGSVATTNET Efter succéstarten med fyra raka segrar och serieledning i futsalens division 2 blev det stopp för Renbergs i söndagens seriefinal mot Bergsbyn. Förlust med 5-8...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.