Torsdag 23 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Ecorubs vd, Åke Paulsson, vid första delan av nya produktionslinjen. Foto: MIKAEL WIKMAN

Nya linjen är igång i Hökmark

Nu är den nya produktionslinjen igång vid Ecorub i Hökmark. En kinesisk tekniker har på plats hjälpt till med igångsättandet. Det innebär att de första leveranserna till kunderna är påbörjade.

Hökmark · Published dec 4, 2018 at 16:28

Som Mellanbygden tidigare berättat har återvinningsföretaget Ecorub köpt produktionsutrustning och laboratorieutrustning från Kina för att utveckla och tillverka pellets för formsprutning av råvara till plastindustri - hybridmaterialet.

Utrustningen är troligtvis den första som finns i världsskala som kan tillverka pellets av ett blandmaterial av återvunnen plast, gummipulver från bildäck och trämjöl eller annan cellulosa.

– Vi känner inte till någon kollega i denna bransch, säger Ecorubs vd, Åke Paulsson.

– Efter tre dagar var slutmonteringen ordnad. Vi saknade ritningar och instruktioner på hur det var tänkt för några detaljer. Den manual vi hade fått var på en kinesisk-engelska som vi inte riktigt förstod. Därför var det säkrast att en kinesisk tekniker kom till oss och visar hur produktionslinjen fungerar och om den är ihopsatt på ett riktigt och korrekt sätt.

På en eftermiddag hade Ecorub fått tillverkningsprocessen att fungera.

Företaget valde att testa ett riktigt besvärligt material och det gick som planerat. Maskinutrustningen måste ställas om för varje typ av material som ska producera och utrustningen är flexibel nog för att klara detta.

De första leveranserna till kunder från Ecorubs nya lokaler i Hökmark är nu på gång.

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Flarkenbonde ny i styrelse

Flarken John Baars, mjölkbonde i Flarken, är invald i Norrmejeriers styrelse. John Baars har tidigare erfarenhet från lantbrukssektorn i Nederländerna och flyttade för tre år...

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...