Onsdag 28 juli 2021

Västerbottens Mellanbygd

Den 13 november 1839 måste Jonas och Anna-Brita korsa sjön Vallträsket. Då händer det som inte får ske. Isen brister och de hamnar i vattnet. Med gemensamma ansträngningar lyckas Anna-Brita ta sig upp på isen, men maken drunknar. Illustratör: ANNA GALVINA

Nybyggare hyllas stort i Vallen

Den 1 september blir det stor ”Nybyggardag” i Vallen med både musikal, bokrelease och invigning av ett minnesmärke över nybyggarna.
– Ja det blir en händelserik dag i nybyggarnas tecken. Vi kommer även att försegla en minneskapsel, säger Ulf Nordwall, en drivande kraft bakom arrangemanget.

Vallen · Published aug 18, 2018 at 13:00

Ulf Nordwall bor inte själv i Vallen, men hans mormor bodde där, och Ulf var ofta där under sin barndoms somrar.

Det var då han för första gången fick höra den tragiska historien om familjen Smed där, Jonas Jonsson Smed drunknade i Vallträsket 1839, och 50 år senare drunknar även hans son på nästan samma ställe.

Jonas Jonsson Smed gick på Vallsträskets is tillsammans med sin fru Anna-Brita. Han lyckades få upp sin fru ur vattnet, men förolyckades själv.

Efter sonens, Anders Jonsson Smeds bortgång, blev hans barn bortauktionerade som arbetskraft.

– En oerhört tragisk historia, och det är bara 150 år bakåt i tiden allt hände. Vi har mycket att vara tacksamma över vi som lever i dag, menar Ulf.

För några år sedan började Ulf att forska om familjen Smed som nu har blivit en bok.

– Familjen Smeds öde har hela tiden följt med mig sedan jag som ung fick höra deras öde berättas för mig. Jag bestämde mig för att skriva en bok, som jag har release på under nybyggardagen i Vallen, säger Ulf.

Ulf är även en drivande kraft bakom musikalen Smed, som kommer att spelas upp under nybyggardagen. Ulf han även varit med och skrivit musiken.

– När vi har spelat upp musikalen har publiken verkligen blivit berörda, säger Ulf.

Ett minnesmärke över nybyggarna kommer att avtäckas av kommunalrådet Lorents Burman.

Smedjan kommer att vara öppen och en berättarstuga, där besökarna får höra olika historier om hur det var att leva förr i tiden.

Nybyggardagen kommer att avslutas med att försegla en minneskapsel.

– Under dagen får folk skriva något, till exempel en hälsning eller något annat, och lägga i en kapsel. Den ska vi försegla och sätta på ett säkert ställe. Vet inte om vi ska gräva ned den eller om den hamnar hembygdsföreningens regi. Om 25 år ska den öppnas.

Nybyggarnas dag börjar klockan 13.00 med att minnesmärket invigs, och avslutas med plombering av av framtidskapseln, som öppnas den 1 september år 2043, klockan 17.00.

Vet inte om vi ska gräva ned den eller om den hamnar hembygdsföreningens regi. Om 25 år ska den öppnas.

Fler nyheter för Lövånger och mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

Regeringen ger klartecken för hela Norrbotniabanan

LÄNET Nu har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av den återstående sträckan Skellefteå–Luleå.

Risk för magsjuka under rötmånaden

MELLANBYGDEN Det är dags för den så kallade rötmånaden, då bakterier frodas och risken för magsjuka ökar.

Inre värme i kyligt väder

BJURÖKLUBB Under sommaren hålls gudstjänst vid Bjuröklubbs Kapell i regel varje helg med början på Midsommardagen. Kapellet vårdas i dag av Bjuröklubbs kapellförening, och håller...
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport