Lördag 23 oktober 2021

Västerbottens Mellanbygd

Den 13 november 1839 måste Jonas och Anna-Brita korsa sjön Vallträsket. Då händer det som inte får ske. Isen brister och de hamnar i vattnet. Med gemensamma ansträngningar lyckas Anna-Brita ta sig upp på isen, men maken drunknar. Illustratör: ANNA GALVINA

Nybyggare hyllas stort i Vallen

Den 1 september blir det stor ”Nybyggardag” i Vallen med både musikal, bokrelease och invigning av ett minnesmärke över nybyggarna.
– Ja det blir en händelserik dag i nybyggarnas tecken. Vi kommer även att försegla en minneskapsel, säger Ulf Nordwall, en drivande kraft bakom arrangemanget.

Vallen · Published aug 18, 2018 at 13:00

Ulf Nordwall bor inte själv i Vallen, men hans mormor bodde där, och Ulf var ofta där under sin barndoms somrar.

Det var då han för första gången fick höra den tragiska historien om familjen Smed där, Jonas Jonsson Smed drunknade i Vallträsket 1839, och 50 år senare drunknar även hans son på nästan samma ställe.

Jonas Jonsson Smed gick på Vallsträskets is tillsammans med sin fru Anna-Brita. Han lyckades få upp sin fru ur vattnet, men förolyckades själv.

Efter sonens, Anders Jonsson Smeds bortgång, blev hans barn bortauktionerade som arbetskraft.

– En oerhört tragisk historia, och det är bara 150 år bakåt i tiden allt hände. Vi har mycket att vara tacksamma över vi som lever i dag, menar Ulf.

För några år sedan började Ulf att forska om familjen Smed som nu har blivit en bok.

– Familjen Smeds öde har hela tiden följt med mig sedan jag som ung fick höra deras öde berättas för mig. Jag bestämde mig för att skriva en bok, som jag har release på under nybyggardagen i Vallen, säger Ulf.

Ulf är även en drivande kraft bakom musikalen Smed, som kommer att spelas upp under nybyggardagen. Ulf han även varit med och skrivit musiken.

– När vi har spelat upp musikalen har publiken verkligen blivit berörda, säger Ulf.

Ett minnesmärke över nybyggarna kommer att avtäckas av kommunalrådet Lorents Burman.

Smedjan kommer att vara öppen och en berättarstuga, där besökarna får höra olika historier om hur det var att leva förr i tiden.

Nybyggardagen kommer att avslutas med att försegla en minneskapsel.

– Under dagen får folk skriva något, till exempel en hälsning eller något annat, och lägga i en kapsel. Den ska vi försegla och sätta på ett säkert ställe. Vet inte om vi ska gräva ned den eller om den hamnar hembygdsföreningens regi. Om 25 år ska den öppnas.

Nybyggarnas dag börjar klockan 13.00 med att minnesmärket invigs, och avslutas med plombering av av framtidskapseln, som öppnas den 1 september år 2043, klockan 17.00.

Vet inte om vi ska gräva ned den eller om den hamnar hembygdsföreningens regi. Om 25 år ska den öppnas.

Fler nyheter för Lövånger och mellanbygden

Lövånger-Malin landslagslirare – i två sporter

LÖVÅNGER Malin Gustafsson från Lövånger är unik. Hon gjorde i Nagano-OS 1998 Sveriges första OS-mål i ishockey. Året efter spelade hon fotbolls-VM. Men proffs blev hon aldrig –...
Mellanbygden rekommenderar

Skador på förskoletak kostar 650 000 kronor

ÖVERKLINTEN Det läcker in vatten genom plåttaket på förskolan i Överklinten. Kommunen tror att skadorna har uppstått i samband med snöskottning och vill avsätta 651 500 kronor...

Handelsbanken stänger i Robertsfors

ROBERTSFORS Handelsbankens kontor i Robertsfors kommer att stängas. Bankkunderna hänvisas till Handelsbankens Umeå City efter att kontoret stängs i början av nästa år.

Eskil blev mångmiljonär för en dag

SKELLEFTEÅ/LÖVÅNGER En dag i juli gick telefonen varm för Eskil Hedlund, Skellefteåbo med kopplingar till Lövånger i familjen. Eskil trodde först att det var ett säljsamtal men...
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport