Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Syskonskaran Olofsson från Lövånger som ligger bakom den omåttligt populära strandfesten LNLP som nu är tillbaka efter en paus. Foto: PRIVAT

Populära LNLP tillbaka

Den omåttligt populära strandfesten LNLP är tillbaka efter en längre paus. I slutet av juli, antingen den 26 eller den 27 juli, äger festen som anordnas av syskonen Olofsson rum på Klössand.

KLÖSSAND · Published jul 7, 2019 at 07:15

LNLP, ett mycket omtyckt strandparty arrangerat av syskonen Olofsson från Lövånger startade 2010.

– Vi är ett ju ett syskongäng som gjorde det som en återträff för hemvändare från början. Sedan blev det större sammankomster och fester och det var många som kom. Till slut tänkte vi att skulle göra det som ett publikt event för det fanns ett behov, berättar Ingemar Lindh.

Sedan blev det en paus 2015 på grund av det var mycket annat som hände just då.

– 2015 hade vi syskon väldigt mycket annat i livet, tre stycken giftermål och vi fick fyra barn 2014 och då hade vi dessutom LNLP, så därför tog vi en paus. Vi sa aldrig aldrig mer.

Diskussionerna om en comeback kom i samband med en resa till Finland då syskonens pappa fyllde 70 år.

– Vi satt och tittade på gamla filmklipp och bilder från arrangemanget och då började vi prata om det och blev sugna på att köra i år. Vi hade egentligen tankar på att köra en pop up i fjol redan, ett event utan att marknadsföra det, men det blev inte av.

Strandpartyt är proffsigt utfört, med teman och intron som man gjort själva och som man visar på storbildsskärm, discjockeys spelar musik från 12 på dagen och ända in på småtimmarna.

– Det brukar vara många dj:s. De spelar i 1,5-2 timmars pass och de har olika spelstilar.

Årets tema är "Nuclear fallout".

– Vi har en storbildsskärm som är tre gånger fem meter och vi visar introt när det är riktigt mörkt, säger Ingemar Lindh och fortsätter:

– 2015 hade vi tre scener men i år har vi en scen som vi satsar lite extra på.

Varje år tränas en särskild dans in för de som känner sig manade. Årets dans startar då och då efter att tre signaler från en sirentuta ljuder.

– Årets dans är Despacito. Den är från 2017 men den håller fortfarande. De som kommer på dagen kan öva in dansen och sedan dansa den tillsammans på kvällen.

Väderleken är viktig för arrangemanget och av den anledningen har man satt två olika datum, beroende på väder och vind när det beger sig.

– Vi går ut med vilket datum det blir två-tre dagar innan, när vi sett väderleken. Vet man att det ska bli superväder tidigt så kan man gå ut med det redan en vecka innan, men väderprognoserna kan ju vara lite si och så.

Redan efter två dagar hade runt 400 personer anmält intresse för att komma till arrangemanget.

– Det är mycket bättre än tidigare år, menar Ingemar som berättar att det kan vara runt 1000 besökare på stranden denna kväll.

Vi satt och tittade på gamla filmklipp och bilder från arrangemanget och då började vi prata om det och blev sugna på att köra i år.

Elevdemokrati på annorlunda skolavslutning

LÖVÅNGER Om du tar en skolavslutning, minus kyrkan och tjocka släkten, vad får du då kvar? Jo, en övning i elevdemokrati! När coronapandemin ruckar traditionerna föds nya...

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Rustar för byns odlingssatsning

VEBOMARK Efter en lång vinter ser många fram emot en grönskande vår. Inte minst Vebomark, som rustar för ett utökat kollektivt odlande. Ett stort växthus, som stått tomt i två...