Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lovisa Bergmark. Foto: PRIVAT

Hallå där...

...Lovisa Bergmark, ny föreståndare vid Café Fyren på Bjuröklubb.

Lövånger · Published jun 4, 2018 at 07:15

Har du jobbat tidigare vid Café Fyren?

– Ja sedan 9:an, så tre år tidigare. Detta blir mitt fjärde år.

Vad är det bästa med att jobba vid Café Fyren?

– Utsikten, omgivningen och arbetskamraterna. Det är så vackert och du blir aldrig less på omgivningen! Sedan är arbetslaget fantastiskt, man blir sammansvetsade och har det roligt hela sommaren.

Vad är det sämsta med att jobba vid Café Fyren?

– Detta är både positivt och negativt, när vi har superdagar! Då det kommer så kopiöst mycket folk, typ två fulla busslaster plus kanske 50 bilar (känns det som i alla fall, haha). Då blir man både stressad och frustrerad för att det inte går fortare, speciellt att koka potatis, den får absolut inte ta slut! Dock är det även det bästa, för det är de dagarna som får fyren att gå runt!

Kommer du att införa några nyheter på caféet?

– Är inte det hemligt? Nä tror inte det, annat än att förenkla jobbet för mina kamrater så har jag inte planerat några större förändringar. Gillar konceptet där ute.

Blir det några förändringar i matmenyn?

– Inget som jag kan lova, vi kommer göra lite annorlunda mackor. Hur de kommer att se ut har vi inte kommit fram till än, men en bit på vägen har vi kommit!

Vad är det som är speciellt med att jobba på café?

– Att du lär dig allt skulle jag säga, man får göra allt inom allt där ute. Du måste städa, tvätta diska, laga mat, strukturera och planera, inventera, trädgårdsmästare och ibland är man lite av en uppfinnare också. Du lär dig allt inom alla  möjliga områden, ibland är man även rörmokare om det blir stopp i toan.

Beskriv din bästa fikastund – hur är den och var?

– Måste ha varit när min pojkvän köpte en hel påse med kanelbullar från Ica, när det är extra billigt, och jag fick äta hur många jag ville. Vi satt vid älven på trappstegen och jag njöt så av mina bullar. Det var både varmt och svalt, en helt underbar kväll. Plus att min pojkvän var där. Det var också väldigt mysigt.

Vilket är ditt favo-
rit fikabröd?

– Kanelbulle, älskar kanelbullar. Min lillasyster var faktiskt snäll nog att göra en tårta av kanelbullar till mig när jag fyllde år.

Nämn tre saker du alltid har i ditt kylskåp?

– Ost, smör och mjölk till kaffet.

Nämn en sak du inte kan vara utan?

– Jag klarar mig inte utan choklad eller popcorn. Älskar dem, klarar mig utan allt, bara jag får ha något av dem.

Hur vill du beskriva dig själv?

– Är överallt, sällan jag sitter stilla och tar det lugnt. Om jag någon gång lyckas göra det så hittar jag alltid på något som jag måste göra. 

Vilka intressen har du?

– Jag tycker om att träna. Älskar att umgås och prata med vänner, tycker om att äta mat, ibland laga den, men äta är bättre. Sen tycker jag om de typiska tantgrejerna som att sticka, virka, jobba i trädgården, dricka kaffe och skvallra. Konst. Jag älskar att måla, skulptera och fota också.

Vilken/var är din favoritplats på Bjuröklubb?

– I vår stuga eller uppe vid fyren, ute på stenarna. Utsikten är så gudomligt vacker!

Om jag nämner Laleh och hennes låt om Bjuröklubb – vad tänker du på då?

– Jag tänker att den är lite tokig, men jag gillar den. Den är väldigt peppande om man verkligen lyssnar på vad hon sjunger. Hon sjunger om att hon är stark, vilket jag tycker att Bjuröklubb gör med en. Lite styrka byggs nog upp varje gång som jag går efter stranden i Bjuröklubb.

Om du var en del av ett café – vilken del skulle det då vara och varför?

– Jag skulle vilja vara radion, Ibland är radion det som får mig att orka. En riktigt tråkig dag är radion det bästa som finns.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...