Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

"Vi har boxar och ligghallar. Ett förbud av spiltor är inget problem för oss", säger Linnéa Sjöstedt. Foto: MAGNUS LINDGREN

Ridklubb klarar spiltförbud

Det kan bli totaltförbud mot att ha hästar uppbundna i spiltor. Nu har Jordbruksverket fått i uppgift att utreda saken.
– Det är inte något stort problem för oss, säger Linnéa Sjöstedt ordförande Lövångers ryttarsällskap.

Fjälbyn · Published nov 6, 2018 at 07:15

Jordbruksverket ska nu utreda om det på sikt ska bli ett totalförbud mot att ha hästar uppbundna i spiltor. Det skulle innebära att många ridskolor skulle behöva byggas om, vilket skulle bli tufft ekonomiskt och det är inte säkert att alla skulle klara av det.

För Lövångers ryttarsällskap kommer ett totalförbud inte att innebära några större problem.

– Vi har bara 4 stycken spiltor. De använder vi enbart till en uppställningsplats en kortare tid för hästarna. Vi använder spiltorna för att iordningställa hästarna inför ridning, säger Linnéa Sjöstedt, ordförande Lövångers ryttarsällskap.

Lövångers ryttarsällskap har fem boxar, som är en laglig standard, och tre stycken ligghallar. I den närmaste framtiden ska det även byggas en ligghall till.

– Eftersom vi använder oss främst av lösdrift och satsar på ligghallar, kommer ett eventuellt förbud av spiltor inte att drabba oss. Ligghallar är mycket bra. Därför att då kan hästarna ströva fritt under hela dygnet. Det är bra att eftersträva hästarnas naturliga tillstånd så mycket som det går, menar Linnéa.

Linnéa tycker att ett förbud mot spiltor är bra, men påpekar att det skulle behövas fler lagar inom hästnäringen.

– Framförallt behövs det lagar på hur länge hästar ska vara ute och hur stora hagarna ska vara. Det är inte bra för hästarna om hagarna är för små.

Hur tror du ett totalförbud mot spiltor kan drabba andra ridklubbar?

– Det kan innebära stora ekonomiska problem för andra. Att bygga en box tar mycket mer utrymme i anspråk. Alla nybyggda stall använder sig numera av boxar. Men nu ligger det i tiden att satsa på ligghallar, säger Linnéa Sjöstedt.

Det kan innebära stora ekonomiska problem för andra.

dssad

  Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

  ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

  Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

  LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

  21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

  BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

  Verkar för fredsprojekt

  ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...