Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Så planerar du din drömträdgård

Går du omkring och funderar på att fräscha upp din trädgård, men vet inte riktigt hur du ska göra, och framförallt var du ska börja. Här får du sju goda råd innan du förverkligar din drömträdgård.

Lövånger · Published maj 26, 2018 at 07:15

Att anlägga en trädgård är inte alls lätt. Ta lång tid på er att fundera och planera hur ni verkligen vill ha eran framtida trädgård. Allt handlar inte bara om att anlägga en gräsmatta, plantera några blommor och ett och annat träd.

Stressa inte fram några beslut som ni senare kommer att ångra. Utan ta god tid på er. Ett eller flera felbeslut kan kosta mycket pengar och energi. För ett antal år sedan anlade några vänner till mig en trädgård och passade även på att rusta upp sitt hus utvändigt. De byggde ett staket och målade huset. Till saken hör att frun i huset hade talang för både färg och form, vilket gjorde att de kunde dra ned en del på kostnaderna när de anlitade en trädgårdsarkitekt.

Finns inte den talangen att tillgå i hemmet eller bland vänskapskretsen, rekommenderar jag att ta in proffshjälp.

Här nedan har jag satt ihop sju tips som mina vänner har berättat för mig på hur de gjorde för att förverkliga sin drömträdgård.

Mina trädgårdsvänner gjorde inte allt på en och samma sommar. Utan de delade klokt nog upp de olika projekten under en fyra-årsperiod. Då finns det även tid för eftertanke och fixa eventuella fel.

1. Samla trädgårdsinspiration

Sitt och riv ut bilder, titta i böcker och på olika trädgårdssajter. Skapa en moodboard/kollage för att få en känsla av trädgården ni är ute efter att skapa.

Tänk på husets själ. Ett 70-talshus passar bäst med växter och trädgård som pratar samma språk. Skapa alltså inte en lantlig trädgård om huset är toppmodernt utan följ husets ursprung, då blir det som vackrast.

2. Planera trädgården

När du är klar med din moodboard. Skissa upp din trädgård och börja planera. När du planerar platser i trädgården, tänk sol, skugga, odla, äta, leka. Varje plats, väderstreck har sin bästa förmåga till aktivitet.

Glöm inte ta hänsyn till väderstrecken när du väljer växter, så de kommer att trivas.

3. När du skissar din trädgård – tänk Yin och Yang

Tänk på att ett hus i sig, med sina fönster, dörrar och fyrkantiga former redan är maskulint, så se till att skapa böljande feminina former på stigar, land och annan dekoration.

4. Ta hjälp

Har du inte möjlighet att anlita en trädgårdsarkitekt fullt ut. Ta och hyr in en på någon eller några timmar. Bolla dina idéer och tankar, så du får ut det bästa möjliga av din skiss. Det kommer vara värt det. Har du vänner som har kunskap om växter, färger och form – rådfråga även dem.

5. Färgsättningen

Var noga med färgsättningen. Ta i beaktande husets årtal. Titta i böcker om ursprung, stilar och färgval. Gör det till ert hus, men glöm inte att ta hänsyn till dess ursprung.

Någon dag i framtiden ska huset målas om på nytt med samma färg, eller med ett helt nytt färgval.

Tänk även på ommålning av fönsterkarmar och dörrar som också vill känna gemenskap med trädgården. Om du har staket, så tänk även där på färgval och form. Staket håller om huset och ger en trevlig inramning till din trädgård och hus. Tänk på färgvalet så det passar till ditt hus och att 7 månader om året är vår natur ganska så grå här uppe i norr.

6. Att anlägga en trädgård
Se till att ta in offerter. Se till att gå på rekommendationer från vänner du litar på och glöm inte sätta ett vite i ditt kontrakt. Är det inte klart till då och då, betalas ett vite ut. Sätt en summa istället för löpande så vet du vad din budget är och kan utgå från det när du planerar resten (möbler med mera).

7. Inköp av växter till trädgården

Ett tips är att låta trädgårdsarkitekten köpa in växterna och ta med det i budgeten. De har bra avtal och tillgång till fantastiska exemplar på plantor, växter träd och buskar. Det lönar sig i längden, för här får man verkligen inte mer än man betalar för.

Ett 70-talshus passar bäst med växter och trädgård som pratar samma språk.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...