Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Siste väderobservatören ångrar sig inte

För den fågelintresserade Tobias Burlin var arbetet som väderobservatör vid Bjuröklubb rena rama drömjobbet, trots vinterns kyla, mörker och totala isolering.

BJURÖKLUBB/LÖVÅNGER · Published jun 11, 2018 at 11:00

Bjuröklubbs fyr, knappt 30 kilometer från Lövånger är ett av länets mest populära utflyktsmål. Fyren i sig, den enastående utsikten, Café Fyren och närliggande Sillhällorna är några exempel på sevärdheter som varje år lockar besökare i stora skaror.

Tack vare den välbyggda 255 meter långa trärampen från Café Fyren ända upp till klippans topp, 47 meter över havet, är fyren lättillgänglig, även för de som använder rullator och rullstol.

Avbemanningen på Bjuröklubb startade redan 1967, då lotsstationen drogs in, tätt följt av fyrvaktarna som fick lämna 1971, då fyren automatiserades.  

Kvar var då bara väderobservatörerna som stannade här till 1997, då även väderrapporteringen automatiserades.

Den siste som innehade tjänsten som väderobservatör var Tobias Burlin, som idag arbetar på badet i Burträsk.

– Man fick allt vara lite morgonpigg, berättar Tobias, den första avläsningen gjordes klockan sju på morgonen, och därefter en ny avläsning var tredje timme fram till klockan tio på kvällen.

På den tiden var det inte alls samma tryck på turism, så periodvis var det en mycket ensam och isolerad Tobias som levde ute i fyrvaktarbostaden.

– Speciellt på vintern var det ju extremt ensamt, kallt och mörkt fortsätter Tobias, det enda ljus som fanns härute då var ju ljuset från fyren!

– Men så här, 21 år senare, skulle jag verkligen inte vilja vara utan den erfarenheten, säger Tobias Burlin.

Idag sköts väderobservationerna av SMHI:s automatiska stationer där en av dessa finns ute på Bjuröklubb.

Man fick allt vara lite morgonpigg, den första avläsningen gjordes klockan sju på morgonen och därefter en ny avläsning var tredje timme.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...