Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Christer Boström på Petterssons bil och traktor i Ånäset drabbades av stenkastningen. Framrutan krossades av en sten. Foto: PRIVAT

Stenkastare i Lövånger straffades

I början av september 2017 skadades Lövånger med omnejd av stenkastning på fordon efter E4. Nu har gärningsmännen dömts och fått sina straff för brotten som kunde ha slutat riktigt illa.

Lövånger · Published sep 24, 2018 at 08:15

För drygt ett år sedan drabbades förare av fordon av stenkastning efter E4 Lövånger mellan Okq8-macken och Leab. Fredagen den 8 september inkom hela sex anmälningar om stenkastning på sträckan.

Bland annat drabbades föraren av en bärgningsbil, Christer Boström, som ryckt ut för att hjälpa en kvinna med barn i bilen som drabbats av ett "märkligt stenskott".

Helt plötsligt small det till i bärgarens framruta och det sprutade glas i hytten, så Christer stannade och upptäckte att det var en två decimeter stor kantsten som krossat framrutan.

Ett av åkerierna som trafikerar sträckan fick sina framrutor krossade vid fyra tillfällen inom loppet av en månad och en lastbilschaufför blev mycket skärrad när en sten krossade framrutan och landade i knät.

Nu har fyra gärningsmän i åldersspannet 18-20 år dömts i tingsrätten. Rubriceringen lyder framkallande av fara för annan, samt skadegörelse. Straffen för två av gärningsmännen blir 30 timmars ungdomsvård och dagsböter för de två övriga.

Ungdomarna eller deras föräldrar kommer dessutom att få betala väsentliga skadestånd till flertalet målsägande.

Enligt utsago från två av gärningsmännen ska samtliga ha ställt sig på rad, väntat in fordonen och räknat ned innan de kastade stenarna. Förfarandet har därmed varit väl samordnat och samltiga har spelat en framträdande roll i utförandet av gärningen.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.