Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

BILDSPEL: Väckelsen lever i Vebomarks museum

Väckelsemuseet i Vebomark väcker tankar och ger godbitar för ögat. Här finns delar av bönhus från Lövångerbygden, gammal religiös litteratur och vackra konstnärliga atribut.
– Jag vill att museet och dess föremål ska nå ett djupare stadium hos besökarna, säger Marika Vallgren, en av grundarna till museet.

Vebomark · Published sep 28, 2018 at 11:15

I Vebomark lever delar av väckelserörelsen vidare. Dock i en något undanskymd tillvaro, i ett uthus mitt i det lilla samhället Vebomark har entusiasterna, Marika Vallgren och Gerd Tjärnström, byggt ett väckelsemuseeum.

– Tidigare hade vi museet i en byggnad intill kyrkstaden i Lövånger. Men vi blev tvungna att lämna den lokalen, säger Marika Vallgren.

Marika, Gerd med vänner visste inte riktigt var de skulle flytta alla föremål. Efter en del funderingar hamnade alla sakerna i ett uthus på Marikas och hennes mans gård i Vebomark.

Sedan 2015 har museet varit i Vebomark. Helst vill Marika hitta en ny bättre lokal där det finns fler människor i rörelse.

– I Lövånger finns ingen lokal just nu att placera museet i. Så tills vidare har vi museet hemma hos oss. Men skulle någon erbjuda en lokal, helst i Lövånger,
så är vi intresserade,
menar Marika.

Inne i museet finns många föremål som är förknippade med väckelserörelsen, främst från Mellanbygdsområdet. En unik altarbåge, bonader, tavlor, böcker, porslin och annan konstnärlig utsmyckning som kommer från olika bönhus.

Under sommaren har museet haft många besökare, trots låg marknadsföring.

– Vi har haft flera bussar med folk som kommit. Till och med så långt som från Motala. Husvagnsmissionärer från Småland, pensionärer och olika grupper från kyrkan. De som är
intresserade att se museet är välkomna, bara de meddelar oss först, säger Marika.

I anslutning till museilokalen är en gammal bagarstuga. Även där finns flera gamla föremål.

Vi sitter och dricker kaffe ur ett par kaffekoppar som är skänkta till väckelsemuseet från missionshuset i Vebomark. De mesta av alla föremålen är skänkta av personer som bor eller har anknytning till mellanbygdsområdet.

– De flesta av föremålen är från bygden. Det händer än i dag att folk hör av sig och vill skänka saker från gamla bönhus och andra ställen. Jag tar tacksamt emot föremål som till exempel bonader, tavlor, porslin och ljusstakar – men helst inte böcker. De är mindre populära att titta i bland besökarna, menar Marika.

Marika är uppväxt i en religiös miljö där just väckelserörelsen var ett naturligt inslag.
– Jag är kristen och väckelserörelsen har följt med mig ända sedan jag var liten. Jag växte upp med möten, sång och gemenskap. Fina och vackra minnesvärda ord fick jag höra, minns Marika.

– Många som kommer hit och tittar på museet tycker det är fint. Jag tror besökarna liksom får ett budskap med sig när de går härifrån. Flera av besökarna har själva varit med på ett eller annat sätt inom väckelserörelsen, och delar gärna med sig av sina historier, säger Marika.

En del av besökarna har ingen aning om vad väckelserörelsen är för något, och uppskattar att få en liten historielektion. Reaktionerna varierar också.

En man som besökte museet beundrade mest klädhängarna. Vissa personer frågar mycket och andra står kvar vid ingången.

– Ja det kyrkliga kan kanske kännas främmande för vissa personer som blir rädda. Reaktionerna är olika, tror Marika och fortsätter:

– Det var en ensam kvinna som besökte oss. Hon tappade liksom andan när hon kom in i museet. Hon satte sig ned på en av bänkarna. Knäppte händerna och sade högt ”Herregud!”. Människor reagerar verkligen på olika sätt på vad de ser. Det är lite typiskt på hur människan reagerar, menar Marika.

Hur ser framtiden ut för väckelsemuseet?

– Jag vet inte riktigt. Jag har inte tänkt klart ännu. På något vis skulle det vara värdefullt att marknadsföra det här museet på ett ordentligt sätt, funderar Marika.

Frikyrkor

  • En frikyrka är en församling som är oberoende av staten. Frikyrkor finansieras mestadels genom frivilliga bidrag.
  • Man lägger vanligen stor vikt vid omvändelse och ett nytt liv och gudstjänstformerna är friare. 
    Frikyrkor har sitt ursprung i 1500-talets döparrörelser. 
    Den svenska frikyrkligheten har sitt ursprung i 1800-talets väckelserörelser i Sverige. 

Väckelse

  • En väckelse är en period av ökad religiös aktivitet. Väckelserörelser är kända från kristendomen men även inom andra religioner som islam och hinduism , något som i vissa fall lett till bestående organisationer eller trossamfund.
  • I Sverige är begreppet framför allt förknippat med folkväckelsen under 1800-talet, då fristående församlingar tillsammans med nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen banade väg för det demokratiska genombrottet.
  • Även under 1900-talet inföll flera perioder som betecknats som väckelseperioder. Pingströrelsens framväxt på 1910- och 1920-talen kan till exempel nämnas.
  • Inom svensk kristenhet har begreppet väckelse använts främst inom frikyrkorna men det finns också exempel på väckelser inom Svenska kyrkan, såsom den konservativa pietismen, schartauanismen, leastadianismen och Svenljungaväckelsen. Många väckelser kan kopplas samman med enskilda predikanter, såsom Frank Mangs och väckelsen i Oslo på 1920-talet, Berthil Paulson och väckelsen i Nässjö. Ett annat fenomen intimt sammankopplat med väckelsen var läseriet, och det var inte ovanligt att väckelsearbetet bars upp av enskilda ”meniga” kristna.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.