Tisdag 21 augusti 2018

Västerbottens Mellanbygd

Väderstationen på Bjuröklubb har mätt temperaturer i över ett århundrade men aldrig tidigare uppmätt en så hög genomsnittstemperatur i maj. Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

Värmerekord på Bjuröklubb

Genomsnittstemperaturen är den högsta för maj månad som uppmätts av mätstationen på Bjuröklubb sedan mätningarna startade för mer än 100 år sedan.

BJURÖKLUBB/MELLANBYGDEN · Published jun 6, 2018 at 14:15

Även om den värsta värmen tillfälligt tycks ha dragit sig tillbaka så är det knappast förvånande att den ovanligt varma våren inneburit en del rekordnoteringar även i mellanbygden.

Mätstationen på Bjuröklubb uppmätte den högsta snitttemperaturen någonsin för månaden – 10.3 grader jämfört med det tidigare rekord på 8.8 grader från 2016.

Noteringen är dessutom nästan dubbelt så hög som det normala genomsnittet – 5.6 grader – under 1960- till 1990-talet.

Däremot rubbades inte det mer än hundraåriga rekordet för högsta uppmätta temperatur från 1908.

– Det är den sammanhängande värmen som är det riktigt extrema. Men majvädret säger ingenting om hur resten av sommaren kommer att bli, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

Den ihållande hettans uppvärming av havsvattnet kan däremot påverka vädret en del framöver, särskilt i kustområden som Bjuröklubb.

– Men det räcker att det börjar blåsa upp ordentligt och att ytvattnet rörs om för att det ska ändras, säger Sverker Hellström till Siren.

Värmen kan ha flera orsaker och det går inte att utpeka klimatförändringar som ensamt ansvariga, förklarar han:

– Nej, det går inte att dra några sådana växlar utifrån en enskild månad. Vi hade ju exempelvis en sommar med betydligt mer blygsamma temperaturer i fjol och växthuseffekten var lika stark då. Det kan lika gärna bero på slumpmässiga faktorer.

Men majvädret säger ingenting om hur resten av sommaren kommer att bli.

24.7

grader var den enskilt högsta dagstemperaturen på Bjuröklubb i maj men det räckte inte riktigt för att slå rekordtemperaturen 26.6 grader.

Frihetsberövade fick sina djur omhändertagna

LÖVÅNGER När paret frihetsberövades togs deras husdjur till en början hand om av en annan person. Nu har däremot husdjuren omhändertagits efter beslut av Länsstyrelsen.