Lördag 7 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Vebomarks galanta damer får glänsa

Det var scener nästan som hämtade från en Jane Eyre-roman när damernas kafferep genomfördes i Vebomark nyligen. Ungefär 60 tanter i olika åldrar frotterade sig i gofika, allsång och artig konversation.

VEBOMARK · Published jul 18, 2019 at 07:15

Undantaget en något hattfientlig blåst var förutsättningarna för femte upplagan av damernas kafferep de allra bästa. Dam efter dam skred in i vacker klänning, scarf och hatt och tilltalades fru och fröken av arrangörerna fru Sofia Vallgren och fru Anette Nyström.

– Det här är ett väldigt speciellt arrangemang som inte liknar så mycket annat, säger Sofia Vallgren.

Anette Nyström förklarar bakgrunden.

– Jag tänkte på min farmor som alltid var så påhittig och lät oss barn ha serveringsförkläden och leka kafferep i lekstugan. Vi ville göra en trevlig träff där vi fikar gott.

Varje dam ska ha med sig sju bitar av en kaksort, vilket bidrar till den dignande kakbuffé som en handfull herrar i bländvita skjortor ställer ut på serveringsbordet.

– Det är en av årets nyheter. Tidigare hade vi små servitriser, men i år är det herrar som serverar, berättar Anette Nyström.

Den äldsta damen får dricka från den finaste koppen och denna kväll är det tant Maj-Britt Jonsson, 85, som får den äran.

– Jag var bjuden i fjol, men blev dålig. Nu fick jag chansen att komma hit! säger en glad tant Jonsson, som faktiskt hade värdinnan Anettes familj som inneboende i Ersmark några år på 70-talet, medan familjen byggde nytt hus.

– Det är det bästa med kafferepet, att få träffa Anette igen! utbrister Maj-Britt Jonsson.

Kafferepet har haft olika teman genom åren, bland annat smycken och starka kvinnor. I år är det allsång och det blir Anette Nyström själv som ikläder sig rollen som musik(t)ant och leder allsången med kvinnotema.

Fransesca Quartey, Västerbottensteaterns VD, är ett stort fan av 1940-talet och har klätt sig i en mintgrön dräkt och hatt med flor, men blir ändå överrumplad av arrangemanget.

– Jag hade ingen aning om den trevliga nivå de lyckats få till. Jag tror jag ska få de mina i Innansjön att göra något liknande i vår by!

Tunga droger hittades i Lövånger

LÖVÅNGER Polisen fick dubbel utdelning vid tillslag på två olika ställen i Lövånger i slutet av oktober månad. Efter spaning på ett par som misstänktes hantera kilovis med...

Lövånger kan få sitt dricksvatten från Bureå

LÖVÅNGER Frågan om Lövångers dricksvatten har varit ett problem under mycket lång tid. Nu har samhällsbyggnadsnämnden tagit ett inriktningsbeslut. Alternativet med en nästan fem...

Reflexer gör skillnad

MELLANBYGDEN Under vintermånaderna blir det mörkt tidigt och vi rör oss ständigt i detta mörker i trafiken, vare sig vi går eller cyklar till och från skolor eller arbete. Med...

Flytt av barn trots osäkerhet kring radonnivåer

LÖVÅNGER Med liten framförhållning gick ett brev ut till föräldrar med barn på förskolan Jollen om att det skulle hållas ett möte, men vad mötet skulle innehålla framgick inte....

Osäkerhet om radonnivån fortfarande är acceptabel

LÖVÅNGER Varken rektor eller Miljökontoret verkar veta hur radonnivån på Skogstorpet är i dagsläget. En ny mätning är planerad inom kort, men efter den senaste mätningen 2010...