Tisdag 25 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Vill ha byaförening för att få annorlunda fokus

Lövångerbygdens utveckling är en förening för föreningarna i Lövånger med omnejd. Styrelsen har många bollar i luften och skulle vilja se en särskild byaförening i samhället för att kunna fokusera mer övergripande på olika frågor för att kunna främja Lövångersområdet.

LÖVÅNGER · Published sep 5, 2019 at 12:15

Lövångerbygdens utveckling är en förening för 25-30 föreningar i Lövångerstrakten, det handlar om allt ifrån byaföreningar till ideella föreningar. Tanken är att Lövångerbygdens utveckling ska kunna hjälpa och stötta byarna i Lövångerstrakten, men det är svårt att hinna med.

– Vi önskar att Lövånger hade en egen byaförening som ansvarade för traditionella saker som valborg och julmarknad. En byaförening som sköter sånt som flaggor och blommor i samhället. Då kunde vi ägna oss åt annat, andra saker som berör fler, säger Anette Jansson.

I dagsläget äger föreningen Lövånger tandvård och ser till att den fungerar. Man har ansvar för odlingslotterna vid kyrkan, sköter blomlådor och flaggor längs Kungsvägen. Infoplanket vid E4 likaså.

En stor och tidskrävande uppgift som Lövångerbygdens utveckling har är att ta fram Turisttidningen varje år.

Julmarknaden på första advent är en annan uppgift som börjar vara allt knepigare att ordna.

– Det har blivit svårare och svårare att få folk att komma och sälja, säger Anette.

– Det kanske beror på att det har blivit så många olika marknader att välja på, Lövånger skördemarknad har vi ju till exempel, resonerar Annica Nilsson.

Cykellederna i trakten är ett projekt som Lövångerbygdens utveckling sökte och fick pengar för från kommunen, och i år blev projektet som tagit många år att genomföra klart.

Något som man i Lövångerbygdens utveckling inte är fullt lika nöjd med är att föreningen ibland ”ärver” anläggningar eller uppdrag som exempelvis bryggan vid Avafjärden som i dagsläget är i dåligt skick och som skulle behövas rustas upp, något som skulle innebära stora kostnader.

– Den ser för hemsk ut och vi har pratat med kommunen om det, men de hotar med att riva den. Det vill vi ju inte men något måste ju göras, säger Anette.

Inom kort kommer Lövångerbygdens utveckling att ha ett möte med medlemsföreningarna för att diskutera hur man skulle kunna samarbeta kring olika uppgifter i framtiden.

– Vi vill ju ta ta tillvara på de andra föreningarnas idéer, det är det vi är till för, avslutar Anette.

Vi önskar att Lövånger hade en egen byaförening

LRF Konsult blir Ludvig & Co

ROBERTSFORS LRF Konsult byter namn till Ludvig & Co i början av mars. Det nya namnet är egentligen inte så konstigt utan har en mycket tydlig koppling till företagets historia....

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

MELLANBYGDEN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret...

Brexit kan ge kompetens

VÄSTANTRÄSK Den 1 februari genomfördes slutligen Brexit. Donna Richmond och Paul Connolly, som fick sitt svenska medborgarskap förra våren, hjälper till att förmedla kontakter...