Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Vill ha byaförening för att få annorlunda fokus

Lövångerbygdens utveckling är en förening för föreningarna i Lövånger med omnejd. Styrelsen har många bollar i luften och skulle vilja se en särskild byaförening i samhället för att kunna fokusera mer övergripande på olika frågor för att kunna främja Lövångersområdet.

LÖVÅNGER · Published sep 5, 2019 at 12:15

Lövångerbygdens utveckling är en förening för 25-30 föreningar i Lövångerstrakten, det handlar om allt ifrån byaföreningar till ideella föreningar. Tanken är att Lövångerbygdens utveckling ska kunna hjälpa och stötta byarna i Lövångerstrakten, men det är svårt att hinna med.

– Vi önskar att Lövånger hade en egen byaförening som ansvarade för traditionella saker som valborg och julmarknad. En byaförening som sköter sånt som flaggor och blommor i samhället. Då kunde vi ägna oss åt annat, andra saker som berör fler, säger Anette Jansson.

I dagsläget äger föreningen Lövånger tandvård och ser till att den fungerar. Man har ansvar för odlingslotterna vid kyrkan, sköter blomlådor och flaggor längs Kungsvägen. Infoplanket vid E4 likaså.

En stor och tidskrävande uppgift som Lövångerbygdens utveckling har är att ta fram Turisttidningen varje år.

Julmarknaden på första advent är en annan uppgift som börjar vara allt knepigare att ordna.

– Det har blivit svårare och svårare att få folk att komma och sälja, säger Anette.

– Det kanske beror på att det har blivit så många olika marknader att välja på, Lövånger skördemarknad har vi ju till exempel, resonerar Annica Nilsson.

Cykellederna i trakten är ett projekt som Lövångerbygdens utveckling sökte och fick pengar för från kommunen, och i år blev projektet som tagit många år att genomföra klart.

Något som man i Lövångerbygdens utveckling inte är fullt lika nöjd med är att föreningen ibland ”ärver” anläggningar eller uppdrag som exempelvis bryggan vid Avafjärden som i dagsläget är i dåligt skick och som skulle behövas rustas upp, något som skulle innebära stora kostnader.

– Den ser för hemsk ut och vi har pratat med kommunen om det, men de hotar med att riva den. Det vill vi ju inte men något måste ju göras, säger Anette.

Inom kort kommer Lövångerbygdens utveckling att ha ett möte med medlemsföreningarna för att diskutera hur man skulle kunna samarbeta kring olika uppgifter i framtiden.

– Vi vill ju ta ta tillvara på de andra föreningarnas idéer, det är det vi är till för, avslutar Anette.

Vi önskar att Lövånger hade en egen byaförening

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.